open-navfaktor-logo
search
Otkazao planirana putovanja
Zelenski potvrdio izazovnu situaciju na bojnom polju
AUTOR: Anadolija
15.05.2024. u 10:43
get url
text
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je u srijedu da je situacija na bojnom polju teška, posebno u oblastima Donjecka i Harkova.
- Preuranjeno je donositi definitivne zaključke, ali imamo situaciju pod kontrolom - naveo je Zelenski na Telegramu, napominjući da glavnokomandujući Oleksandr Sirski direktno nadgleda borbene operacije, aktivno se angažujući s brigadama na frontu.
Zelenski je potvrdio izvještaje o kretanju trupa iz grada Časiv Jar u Donjeckoj oblasti u grad Harkov, navodeći da pojačavaju pravce, uključujući i harkovski.
Zelenski je otkazao planirana putovanja u Portugal i Španiju zbog izazovnih uvjeta na frontu.
U međuvremenu, ruska državna novinska agencija TASS tvrdi da je grupa ukrajinskih vojnika opkoljena u blizini Časiv Jara, a ruske snage osiguravaju perimetar koristeći artiljeriju i drugo oružje dugog dometa kako bi spriječile ukrajinske vojnike da napuste to područje.
Rusko ministarstvo odbrane je navelo da je Ukrajina intenzivirala napade koristeći rakete ATACMS američke proizvodnje, a deset ih je presretnuto tokom noći.
- Sistemi protivzračne odbrane uspješno su presreli deset taktičkih projektila ATACMS iznad poluostrva Krim - navodi se u saopštenju.
Rusija i Ukrajina su u ratu od februara 2022. godine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.