Željko Komšić

BiH će kad-tad biti građanska država, konstitutivnost je antievropski princip  

Objavljeno: 02.10.2018. u 13:54

Svi znamo da to ne može biti doslovno sutra, ali svi mi koji volimo ovu državu moramo imati tu vrstu svjesti

Komšić: Ne smijemo napustiti ideju građanske države, jer bi izdali one koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina će kad-tad biti građanska država. Na tome treba strpljivo i predano raditi. Svi mi znamo da to ne može biti doslovno sutra, ali svi mi koji volimo ovu državu moramo imati tu vrstu svjesti. Nikada ne smijemo napustiti ideju građanske države, jer bi to značilo izdaju svih onih koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu, kazao je danas kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić.

- Kada sam ušao u priču o odbacivanju konstitutivnosti, bio sam svjestan toga da će to naići na brojne kritike i osporavanja, jer nekada u domaćoj javnosti i ovoj galami, ne pomažu ni presude Evropskog suda za ljudska prava, koje izričito nalažu odbacivanje tog koncepta na kojeg se moralo pristati usljed činjenja genocida i etničkog čišćenja, kako to doslovno piše u presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zornić. Bio sam svjestan toga da će mnogi zatvoriti oči pred tim činjenicama, ali isto tako i uvjeren da će mnogi shvatiti da je nemoguće da Bosna i Hercegovina postane normalna članica Evropske unije, a da prethodno ne prihvati evropske standarde - rekao je Komšić.

- Preuzeo sam rizik na sebe da me se pogrešno shvati, vjerujući da ozbiljna državnička politika mora imati viziju i mora imati jasan pogled na to kakvu državu hoće - dodao je.

- Drago mi je da građani Bosne i Hercegovine uviđaju kako ono što sam govorio nije neutemeljeno, da nije nemoguće, ako se zato budemo politički borili, a proaktivno se boriti moramo, jer ćemo samo tako izbjeći situaciju da se grčevito branimo, i da smo uvijek u podređenom položaju. To vrijeme je prošlo. Svi mi znamo da to ne može biti doslovno sutra, ali svi mi koji volimo ovu državu moramo imati tu vrstu svjesti Mi imamo svoju viziju iza koje stoji većina građana Bosne i Hercegovine - zaključio je Komšić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije