Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, kazao je danas nakon sjednice Predsjedništva ove stranke održane na Kupresu, da se više nikada neće dogoditi da jedan narod bira predstavnike drugom narodu na bilo kojem nivou vlasti u BiH.

- Ja sam rekao, to se više nikada neće dogoditi. Nadam se da imamo dovoljno elemenata da to zaštitimo' - poručio je on u kontekstu izmjena Izbornog zakona i omogućavanja svim narodima ''da biraju svoje predstavnike u vlasti u budućnosti''.

Lider HDZ-a je, podsjećamo, na općim izborima u BiH u trci za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda osvojio manji broj glasova od kandidata Demokratske fronte Željka Komšića.

Na pitanje šta ako ne pronađe partnere za izmjene Izbornog zakona, kazao je da HDZ ima odgovornost da u komunikaciji sa političkim strankama koje imaju različite stavove, dođe do najboljeg rješenja.

- Legitimne su sve političke opcije koje su dobile povjerenje druga dva naroda. Nemamo preferencija prema bilo kome. S kim ćemo se dogovoriti da provedemo programe, stvar je razgovora koji će se nekada voditi – kazao je Čović ponavljajući da je prioritet Izborni zakon.

U narednim danima najavio je susrete s općinskim organizacijama HDZ-a.

- U narednih deset dana obići ćemo sve naše odbore i s komunikacijom s prijateljima po hijerarhiji stranačkoj iskomentirati rezultate izbora. Za 23. oktobar smo dogovorili da ću poslati poziv za sastanak s Predsjedništvo HNS-a. Vjerujem da ćemo nakon tog sastanka moći govoriti o svim aktivnostima HNS-a BiH - rekao je Čović danas na Kupresu.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović održao je danas sastanak, na kome su prisustvovali predstavnici i predsjednici stranaka koje su nastupile zajednički s HDZ-om BiH u okviru koalicije HNS-a, na Općim izborima u BiH. Kako je saopćeno iz HDZ-a, na sastanku je izraženo zadovoljstvo i pozitivna ocjena u smislu rezultata izbora. Na sastanku je razgovarano i o završetku projekta Radio-televizije HB, gdje bi općine imale svoje vlasničke udjele. Zaključeno je kako će se do kraja godine realizirati ovaj projekt.