Nevjerovatno

Mrav Drakula može da juri i 300 kilometara na sat

Objavljeno: 18.12.2018. u 22:46

Tim naučnika proučavao je mrava Drakulu kako bi otkrili kako funkcionira njihov mehanizam, posebno oštra gornja vilica

Mrav Drakula

Na pitanje koja je najbrža životinja na svijetu, većina bi odgovorila da je to puma ili neka ptica, međutim, odgovor je netačan. Najbrži je mrav, tačnije mrav nazvan Drakula koji obitava na području Južne Azije i Australije koji može da juri i 300 kilometara na sat!

Tim naučnika proučavao je ovog mravca kako bi otkrili kako funkcionira njihov mehanizam, posebno oštra gornja vilica. Mnogo mrava ima vilicu koja se brzo zatvara, no čini se kako u ovog Drakule funkcionira na malo drugačiji način, piše Popular Mechanics

Prati se tu i rekord u uvlačenju čeljusti uz pomoć visoko specijaliziranih mišića uz pomoć kojih se čeljust izvlači po brzini od 80 km/h. Drakula mrav tako zapravo pritišće svoju čeljust, i tako se povećava njihova snaga, u trenutku kada je čeljust zatvorena. Zatim čeljusti klize jedna po drugoj i zatvaraju se brzinom od 300 km/h. Proces funkcionira na sličan način kao da puckate prstima. U trenutku kada se njihova čeljust počne zatvarati, ona postaje, ukratko, najbrži pokretni dio tijela u životinjskom kraljevstvu.

Iako se čini kako im je čeljust neuništiva, naučnici se još uvijek pitaju za što je ti mravi koriste. Trebali bi napraviti nekoliko eksperimenata nad njima u njihovom prirodnom staništu kako mi mogli ponuditi odgovor na ta pitanja. No nekoliko ideja već imaju. Najvjerojatnije je koriste u lovu na svoj plijen, i tako upotrebljavaju ogromnu količinu snage da bi ih ošamutili ili ubili, i nakon toga odnijeli u svoje gnijezdo.  Mogu ih koristiti i u trenucima velike i oštre borbe sa drugim mravima. Svi imaju otrovnu žlijezdu koja uglavnom izlučuje mravlju kiselinu. Kiselinu ispuštaju s pomoću žalca, a ako ga nemaju, načine najprije čeljustima ranu, pa je pošpricaju tom izlučevinom.

Izvor:   Express.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije