Šta nude fakulteti

Sajam visokog obrazovanja u Tuzli: "Naši studenti nemaju potrebu ići iz BiH"

Objavljeno: 07.05.2019. u 14:08 Autor: J. B.

U budućnosti će tržište informacionih tehnologija samo rasti, dodaje on, i ističe da Tuzla ima perspektivu da postane centar u okvirima BiH

Mirsad Oštraković, student četvrte godine računarstva i informatike

FOTO: Faktor

U Tuzli je danas otvoren Sajam visokog obrazovanja, koji učenicima srednjih škola nudi odgovor na pitanja šta i gdje studirati. Na sajmu je predstavljeno 12 visokoškolskih ustanova, što javnih, što privatnih, među njima Sarajevski i Tuzlanski univerzitet te Veleučilište iz Slavonskog Broda u Hrvatskoj i Univerzitet iz Nove Gorice u Sloveniji.

- Već treću godinu organiziramo ovaj sajam i svake godine imamo sve više izlagača. U dva dana druženja učenici 33 srednje škole sa područja TK učenici imaju priliku da obiđu štandove i ostvare direktne kontakte sa predstavnicima visokoškolskih ustanova i donesu jednu važnu odluku - kaže Zlatko Alidžanović, direktor Tuzlanskog sajma d.o.o. koji organizira Sajam visokog obrazovanja.

Foto: J. Bojić

Jedan od atraktivnijih štandova je onaj Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli, koji nudi pet studijskih programa i veliku mogućnost zaposlenja. Automatika i robotika, elektroenergetske mreže i sistemi, elektrotehnika i sistemi konverzije energije, računarstvo i informatika te telekomunikacije, programi su na raspolaganju studentima.

- Mi izučavamo računare od same srži, dakle od dizajna procesora, operativnog sistema koji sami programiramo, računarskih mreža, pišemo softver... Ne koristimo gotove stvari nego ih sami pravimo i cilj nam je da studenta naučimo da s računarom radi od nule i mislim da smo po tome posebni. Naravno, radimo razvoj web aplikacija, uopće cjelokupno područje programiranja - kaže Mirsad Oštraković, student četvrte godine računarstva i informatike.

Kada je u pitanju računarstvo i informatika većina studenata završnih godina radi, a poslodavci pratktično sami dolaze i traže novi kadar.

- Studenti koji se više trude dobijaju ponude za posao već na drugoj godini studija. Većina studenata do kraja studija dobije priliku za zaposlenje. Ovo je industrija u razvoju i naše tržište nije skupo, a istovremeno je perspektivno. Naši studenti su podjednako kvalitetni kao oni iz Njemačke ili Austrije, a radimo dosta povoljnije, iako su plaće dosta veće od bh. prosjeka - kaže Oštraković.

U budućnosti će tržište informacionih tehnologija samo rasti, dodaje on, i ističe da Tuzla ima perspektivu da postane centar u okvirima BiH.

- Studenti koji završe bilo koje od naših pet usmjerenje, nemaju potrebu da odlaze iz BiH - zaključuje Oštraković.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić kaže da je sajam način da se pokaže šta nudi studentima.

- Naših 12 fakulteta i jedna akademija imaju ponešto za svakog studenta. Mi se ne plašimo konkurencije privatnih univerziteta, oni su nam samo poticaj da budemo još bolji - rekla je rektorica Hadžigrahić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije