- Od predsjednika Kantonalnog odbora sindikata Hercegovačko-neretvanskog kantona, saznajemo da Gradsko vijeće Mostara planira realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva (JPP) u komunalnom preduzeću Deponija d.o.o. Mostar. Ovo preduzeće je ovih dana uputilo javni poziv za izbor privatnog partnera u projektu izgradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja deponije. Sindikat komunalne privrede FBiH, iskazuje odlučno protivljenje projektu javno-privatnog partnerstva u komunalnom preduzeću Deponija - kaže se u saopćenju koje potpisuje predjednik Sindikata Adnan Himzanija.

Dijelimo iskazanu bojazan naših sindikalista iz HNK, dodaje se u saopćenju, da će uspostavom ovog projekta JPP-a, dio radnika Deponije, ako ne i većina, ostati bez posla na osnovu sistematizacije radnih mjesta koju će provesti novoosnovano društvo.

- Kako su nezvanično saznali za javno-privatno partnerstvo se planira privatno preduzeće ALBA. Smatramo da bi uvođenje privatnog preduzeća ALBA u partnerstvo sa Javnim komunalnim preduzećem Deponija dovelo u nezavidan položaj komunalna preduzeća koja se bave prikupljanjem i odvozom otpada - navode u saopćenju.

Također kažu da je "to zapravo put da privatna kompanija preuzme poslove od javnih komunalnih preduzeća u Gradu Mostaru, što će u krajnjem slučaju dovesti do uništenja komunalnih preduzeća i gubitka mnogih radnih mjesta".

- Znamo da je na deponiji trenutno jedan od problema popunjenost kapaciteta deponovanja. Smatramo da je Gradsko vijeće prije nekoliko godina donijelo u najmanju ruku jednu nepromišljenu odluku kojom su Deponiju Mostar proglasili regionalnom deponijom. Nakon ove odluke privatno preduzeće ALBA je tada dovozila otpad iz cijele zapadne Hercegovine u ogromnim količinama, čime je za kratko vrijeme došlo do popunjenja kapaciteta deponije, što ni blizu ne bi bio slučaj da je deponija bila određena samo za otpad iz Mostara. Sindikat komunalne privrede je u potpunosti informisan i prati sve aktivnosti i odluke koje se odnose na komunalna preduzeća i njihove radnike - navode, između ostalog, u saopćenju.

Oni apeliraju na gradonačelnika Mostara, predsjednika Gradskog vijeća, vijećnike Gradskog vijeća Grada Mostara da odustanu od odluke o uvođenju javno-privatnog partnerstva u preduzeću JP Deponija d.o.o. Mostar.

- Takva odluka bi mogla imati nesagledive posljedice po komunalna preduzeća u gradu Mostaru. Tražimo da se posvete realizaciji odluke o osnivanju jedinstvenog komunalnog preduzeća u gradu Mostaru, da ne donose pogrešne odluke, da se svi aktivno uključimo, sagledamo sveukupno stanje i pomognemo preduzeće i radnike Deponije - navedno je u saopćenju.