Pukni zemljo

Šukrija Meholjić: Peter Handke je javno podupirao fašističku ideologiju

Objavljeno: 10.10.2019. u 20:45

Šukrija Meholjić, poznati karikaturista rodom iz Srebrenice izuzetno je razočaran time što je Nobelovu nagradu dobio književnik Peter Handke, negator genocida i bliski prijatelj zločinaca Karadžića i Miloševića

Šukrija Meholjić

FOTO: Anadolija

Šukrija Meholjić, arhitekta, karikaturista, pisac iz Srebrenice koji već godinama živi u Norveškoj također je razočaran odlukom Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka da se Nobelova nagrada dodijeli Peteru Handkeu, negatoru srebreničkog genocida. Podsjetio je da je Handke bio blizak prijatelj zločinaca Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića.

- Austrijanac Peter Handke je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. Isti književnik je nosilac i prestižne Ibsen nagrade za dramaturgiju za 2014. godinu. Prisjećam se tog događaja. Tada sam kritikovao žiri koji je dodijelio Ibsenovu nagradu čovjeku koji je bio bliski prijatelj ratnog zločinca Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića. Govorio je na sahrani Miloševića, posjećivao Karadžića na Palama, a Miloševića u zatvorskoj ćeliji u Haagu - navodi Meholjić i dodaje:

"avno je podupirao fašističku ideologiju i konstantno negirao genocid u BiH, veličao srpsku žrtvu upoređujući Srbe sa sudbinom Jevreja. Psovao je bosansku majku demonstrantima ispred Nacional-teatra u Oslu prilikom preuzimanja nagrade... Pitao sam se u toj mojoj kritici: "Šta je sljedeće?" I eto pet godina poslije dobi taj isti kontradiktorni Handke jos veće priznanje. Pukni zemljo da propadnem".

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije