Šukrija Meholjić, arhitekta, karikaturista, pisac iz Srebrenice koji već godinama živi u Norveškoj također je razočaran odlukom Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka da se Nobelova nagrada dodijeli Peteru Handkeu, negatoru srebreničkog genocida. Podsjetio je da je Handke bio blizak prijatelj zločinaca Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića.

- Austrijanac Peter Handke je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. Isti književnik je nosilac i prestižne Ibsen nagrade za dramaturgiju za 2014. godinu. Prisjećam se tog događaja. Tada sam kritikovao žiri koji je dodijelio Ibsenovu nagradu čovjeku koji je bio bliski prijatelj ratnog zločinca Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića. Govorio je na sahrani Miloševića, posjećivao Karadžića na Palama, a Miloševića u zatvorskoj ćeliji u Haagu - navodi Meholjić i dodaje:

"avno je podupirao fašističku ideologiju i konstantno negirao genocid u BiH, veličao srpsku žrtvu upoređujući Srbe sa sudbinom Jevreja. Psovao je bosansku majku demonstrantima ispred Nacional-teatra u Oslu prilikom preuzimanja nagrade... Pitao sam se u toj mojoj kritici: "Šta je sljedeće?" I eto pet godina poslije dobi taj isti kontradiktorni Handke jos veće priznanje. Pukni zemljo da propadnem".