Petak, 24.01.2020.

Zenica

U akciji "Nemoj da zakasniš" promoviran značaj preventivnih pregleda

Preventivni pregled je prema svim podacima ono što primarno spašava živote i zdravlje, jer većina karcinoma i drugih bolesti je izlječiva i do 100 posto, ako se otkriju na vrijeme, kazala je Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ

Karcinom dojke najčešći je maligni tumor kod žena u našoj zemlji. Ove bolesti nisu pošteđeni ni muškarci, a u posljednje vrijeme alarmantan je porast tog oboljenja među mlađim ženama u Bosni i Hercegovini.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u saradnji sa zumba instruktoricama Dilom Seferović i Sandrom Dedić, organizirao je danas zumba party "Nemoj da zakasniš".

Zajednički trening održan je u atriju shopping centra "Džananović" kako bi bila promovirana tjelesna aktivnost i njen značaj u prevenciji karcinoma dojke.

– Preventivni pregled je prema svim podacima ono što primarno spašava živote i zdravlje, jer većina karcinoma i drugih bolesti je izlječiva i do 100 posto, ako se otkriju na vrijeme. S druge strane, dokazano je da povećanje fizičke aktivnosti, pogotovo u doba kad se sati i dani provode za računarom, telefonom ili televizorom, automatski znači i smanjenje rizika za oboljenje - kaže sr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Predstavnice Instituta su prolaznicima i posjetiocima dijelile edukativni materijal o značaju samopregleda dojki, ranom otkrivanju karcinoma dojke, te programu besplatnog mamografskog pregleda na području Zeničko-dobojskog kantona kao i privjeske sa porukom "Nemoj da zakasniš".

– Ovim motom želi se poslati poruka svim zdravim ženama da se informišu, te da se ne boje bolesti nego vlastitog neznanja i straha od pregleda. Često je odgađanje pregleda pogubnije od same dijagnoze, jer se prekasno počne liječenje, kad se rak već proširio - kaže dr. Kuduzović.

Statistika pokazuje da se više od 90 posto žena s rakom dojke može izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovnim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh