Tuzla

Održana skupština Udruženja Crni labudovi: Posthumno odlikovan general Tursunović

Objavljeno: 13.03.2019. u 15:22

U proteklom periodu pored niza značajnih projekata, izgrađeno je i Centralno spomen-obilježje za poginule saborce u Nedžarićima, kao i Muzej-soba koja se nalazi u neposrednoj blizini spomenika

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održana je peta po redu godišnja Izvještajna skupština Udruženja boraca "Crni labudovi", jedne od najelitnijih jedinica Armije RBiH.

U prvom dijelu Skupštine prisutnima je prezentiran ekspoze o radu Udruženja u protekloj godini, koji je podnio predsjednik Udruženja Avdo Subašić nakon čega su jednoglasno usvojeni izvještaji o radu i materijalno - finansijskom poslovanju za proteklu godinu, te Plan rada za 2019. godinu.

Izvještajnoj skupštini je prisustvovao i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević koji je bio i pripadnik ove elitne jedinice Armije RBiH. Ministar Bukvarević je čestitao Udruženju na svemu što su postigli u proteklim godinama. Zahvalio je za ono što čine u očuvanju istine o odbrani BiH i naveo da to rade iskreno te da mu je posebna čast što je bio pripadnik "Crnih labudova". Podsjetio je da je to jedno od rijetkih udruženja koje u svojim izvještajima nema stavke za lična primanja te da sve rade volonterski.

Skupštini su se obratili i ministar za boračka pitanja u Vladi TK Enes Gegić, ratni komandant 2. korpusa Armije RBiH general Sead Delić, predsjednik Udruženja PL BiH prof. Salih Kulenović, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Grada Tuzla Sabira Mićanović te saborac Mrkonjić Hariz-Hejzi.

Ratni komandant 2. korpusa Armije RBiH general Sead Delić ukazao je na značaj ove jedinice, te njen doprinos u borbi protiv agresora. Posebno je naglašeno da je ovo jedinica koja nema niti jednu mrlju u svom djelovanju, te da su i nakon agresije nastavili da djeluju čestito i u cilju pomoći saborcima, ali i očuvanju istine i prenošenju na generacije koje dolaze.

U proteklom periodu pored niza značajnih projekata, izgrađeno je i Centralno spomen-obilježje za poginule saborce u Nedžarićima, kao i Muzej-soba koja se nalazi u neposrednoj blizini spomenika.

Nakon obraćanja zaslužnim pojedincima i institucijama uručene su zahvalnice i plakete za podršku u radu Udruženja.

Posebno emotivan trenutak za sve prisutne bio je prilikom uručenja najvećeg priznanja, povelje Udruženja, i to posthumno, zamjeniku komandanta jedinice "Crni labudovi", saborcu, generalmajoru Huseinu Tursunoviću Tursunu, a koje je primio njegov sin Hase Tursunović, saopćeno je iz Udruženja "Crni labudovi".

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije