Abbas na sastanku s Putinom: Više ne prihvatamo medijatorsku ulogu SAD-a

objavljeno: 13.02.2018. u 09:56

Palestinci više ne prihvaćaju medijatorsku ulogu Sjedinjenih Država u mirovnim pregovorima na Srednjem istoku, izjavio je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nakon sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi.

Od sada odbijamo sarađivati u bilo kakvoj formi sa SAD-om u statusu posrednika, jer smo protiv njihovih akcija, rekao je Abbas Putinu na početku razgovora u Moskvi, prenosi agencija Interfax.

- Ukoliko bi se organizirao neki susret u vezi s pregovorima, mi želimo da se tu nađu različiti posrednici, a ne samo Sjedinjene Države - rekao je Abbas.

Dodao je da se Palestinci ne protive pregovorima sa Izraelom na kojima bi bilo više međunarodnih posrednika.

Američki predsjednik Donald Trump je 6. decembra 2017. godine zvanično priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, što je izazvalo velike kritike i osude među Palestincima i muslimanima.

Ruski predsjednik je izjavio da je njegova zemlja uvijek podržavala Palestinu.

On je istakao da se izraelsko-palestinsko pitanje trenutno nalazi u situaciji kakvu niko ne želi.

Iako je susret bio zakazan u Sočiju, Putin je otkazao putovanje zbog pada putničkog aviona An-148, ali nije odgodio jučerašnji sastanak s palestinskim vođom Mahmoudom Abbasom u Moskvi.

Dolazak palestinskog lidera u zvaničnu posjetu Rusiji je zakazan dva dana nakon telefonskog razgovora Vladimira Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.