Addiko Bank o kreditima u "švicarcima": U 2017. nije niko deložiran, ponuda o konverziji i dalje na stolu

objavljeno: 20.01.2018. u 09:35

Udruženje Švicarac godinama privlači pažnju javnosti svojom "gerilskom" borbom za, kako oni tvrde, prava korisnika kredita sa valutnom klauzulom u švicarskom franku. 

Blokiranje poslovnica Addiko banke, a ranije i Hypo banke, postalo je već standardna praksa udruženja koje vodi Kemal Duraković. Iz ovog udruženja redovno apeluju na potrebu usvajanja Zakona o konverziji kredita sa sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke, a čiju zakonitost i svrsishodnost osporavaju iz Addiko banke. Također, ističu i da građani čine samoubistva zbog nemogućnosti vraćanja kredita.

Iako su se iz banke do sada stidljivo oglašavali s pojašnjenjem ove problematike te reakcijama na poteze Udruženja Švicarac, odlučili su prekinuti s ovom praksom te staviti sve “karte na sto“. Addiko banka u BiH, ali i ostale banke u regiji istočne Evrope koje su izdavale kredite sa valutnom klauzulom u franku, vjerovatno proklinju dan kada su odlučili dati ove kredite koji su postali prvoklasno socijalno, pravno i političko pitanje.

Plasirano 680 miliona KM

U BiH je Hypo Alpe-Adria banka u periodu od 2006. do 2008. fizičkim licima plasirala ukupno 12.246 kredita u CHF-u, i to u ukupnom iznosu od oko 680 miliona KM. Kako ističu iz Addiko banke, koja je pravna nasljednica Hypo Alpe-Adrije, CHF krediti su bili u prosjeku više od 2 posto povoljniji u odnosu na kredite u eurima ili KM, prema tadašnjim uvjetima.

Sa početkom finansijske krize krajem 2008. i početkom 2009. godine počinju problemi jer švicarski franak neočekivano raste, i dolazi do značajnog povećanja otplate anuiteta. Banka klijentima nudi konverziju CHF kredita u KM ili euro, a do kraja 2015. zatvoreno je ili konvertirano oko 50 posto kredita. Tokom 2015. godine Hypo Alpe-Adria mijenja vlasnika kada su je reprivatizirali EBRD i Advent International. Nakon toga nastavlja raditi na ovom problemu tako da je do sada konvertovano, odnosno zatvoreno, oko 92 posto svih plasiranih kredita u švicarskim francima. Addiko Bank je također prošle godine ponudila konverziju kredita uz oprost 30 posto, odnosno 50 posto glavnice duga i zateznih kamata, te drugih troškova.

Krajem 2017. godine ukupno aktivnih kredita u francima je bilo 708, navode iz banke, od čega 260 korisnika uredno izmiruje obaveze, dok 448 korisnika nikako ne vraća kredit.

Banku je tužilo 1.228 klijenata u vezi CHF kredita, a od tog broja gotovo 91 posto odnosi se na period prije 31. decembra 2015. kada Vrhovni sud FBiH donosi odluku da su krediti u “švicarcima“ dopušteni, a ugovori valjani. Nakon toga sve sudske odluke bivaju dosuđene u korist banke, i nema nijedne drugostepene presude u korist korisnika kredita dok je u postupku pred sudovima još 687 tužbi.

Deložacije i zakoni iz regije

Iz Addiko Bank navode da su u "medijima u više navrata komunicirane masovne deložacije korisnika CHF kredita od strane banke kao razlog za blokade poslovnica i proteste isprd banke".

- Stvarno stanje je daleko od ovih navoda, s obzirom na to da je banka tokom 2016. morala provesti ukupno 5 deložacija, nakon što su iscrpljene sve druge mogućnosti. Dodatno, 9 deložacija je odgođeno sa ciljem pokušaja dogovora sa klijentima. Tokom 2017. godine nijedna deložacija korisnika CHF kredita od strane Addika nije provedena – pojašnjavaju iz banke.

Ističu da je rješenje problema u bilateralnom odnosu klijenta i banke, a ne u donošenju Zakona o konverziji.

- Nacrt zakona o konverziji, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri u Parlamentu FBiH, a sličan nacrt je već odbijen od strane Narodne skupštine RS-a, nije u skladu sa brojnim zakonima te je prijetnja pravnoj i ekonomskoj stabilnosti zemlje. Vlada FBiH već je ranije dala negativno mišljenje na predloženi zakon, kao i Agencija za bankarstvo FBiH – navode iz Addika.

Poručuju da ne stoje argumenti Udruženja Švicarac, koje kako ističu nije dokazalo da predstavlja sve korisnike kredita, o zakonima iz regije koji su navodno povoljniji od onoga što Addiko nudi. Srbija i Slovenija nisu donosile nikakva zakonska rješenja već se sve rješavalo na relaciji klijent-banka.

- Hrvatska, Crna Gora i Rumunija su usvojile Zakon o konverziji kredita u CHF, ali su uvjeti predviđeni u zakonima znatno nepovoljniji po klijente u odnosu na konverziju koju je Addiko ponudio – poručuju iz ove banke pri čemu ponajviše spore odredbu o retroaktivnoj primjeni konverzije na sve korisnike kredita, a ne samo na aktivne korisnike, zakona koji se razmatra u Parlamentu FBiH.