open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Ademaj: Ljekarima treba povećati plaće, ali trebamo naći novce
Ljekari se nisu uspjeli dogovoriti sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, što ne znači da su vlasti završile pregovore i razgovore, tvrdi ministrica Ademaj
06.09.2018. u 13:35
get url
text
Skupština KS

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj kazala je na sjednici Skupštine da treba povećati plaće ljekarima u KS, ali da u najavljenim štrajkovima ima politike jer se ljekari koji učestvuju u pregovorima nalaze na listama političkih stranaka za predstojeće izbore.

Sindikat doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo jučer je stupio u štrajk zbog toga što Vlada KS, kako navode, nije ispoštovala odredbe prošle godine zaključenog Kolektivnog ugovora.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj je, odgovarajući na pitanja zastupnika u Skupštini KS, kazala kako smatra da treba povećati plaće ljekarima, ali da se zahtjevi ne mogu stalno mijenjati. Kako kaže, ljekari se nisu uspjeli dogovoriti sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, što ne znači da su vlasti završile pregovore i razgovore. 

Ona je istakla da će se sutra vjerovatno sastati s predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije KS i da će se pokušati osigurati sredstva preraspodjelom u kantonalnom budžetu. Ademaj ne zna da li je sindikat odustao od sutrašnjeg sastanka te dodaje da pored ovog sindikata postoji još jedan sindikat, koji smatra da su plaće ljekara veoma visoke. 

Elvir Kazazović, ministar obrazovanja odgovarao je zastupnicima na mnogobrojna pitanja, počev od uređenja vrtića do stanja na Sarajevskom univerzitetu.

- Više od 300 djece je na listi čekanja u vrtićima. Strategija je da se omogući svima da privatno otvore vrtiće i otvoreno je oko 20 privatnih vrtića. To moramo raditi dok JU Djeca Sarajeva ne bude u stanju da otvori nove vrtiće, ali za to je potrebno mnogo novca. Veliki broj rodtitelja nastoji da svoju djecu smjeste u državne vrtiće jer KS plaća polovinu mjesečnog iznosa za boravak djece u ovim vrtićima. Kada god otvorimo novi vrtić uvijek moramo vršiti preraspodjelu sredstava. Otvorili smo vrtić u Centru Vladimir Nazor i i opet smo morali vršiti preraspodjelu. Zbog toga trpe dobavljači koji opslužiju vrtiće jer im ne možemo brzo uplatiti za ono što su isporučili JU Djeca Sarajeva - pojasnio je Kazazović. 

Dodaje kako vrlo često u medijima imaju pritisak zbog projekta EDUS za edukaciju djece sa smetnjama u razviju.

- To nije školski uzrast. Radi se o predškolskom obrazovanju za djecu sa poteškoćama u razvoju. Ne može nevladina organizacija upravljati u zapošljavanju i organiziranju nastave. To je nadležnost države i Vlada KS je uradila mnogo za ovu djecu koji imaju najbolje uvjete za rad u regionu -  kazao je Kazazović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.