open-navfaktor-logo
search
Zbog koronavirusa
Adis Gobeljić iz Japana: Iz Sarajeva mi svi govore neka te u Hokkaidu, tako je sigurnije za sve
Tridesetšestogodišnji Adis Gobeljić iz Sarajeva već nekoliko godina radi kao instruktor skijanja u Japanu. Posljednjih mjeseci stanovnik je Hokkaida, drugog po veličini ostrva japanskog arhipelaga.  
05.03.2020. u 22:47
get url
text

Ovo ostrvo posljednjih sedmica je u strogom karantinu, zbog velike opasnosti od širenja koronavirusa.

- Sve nekako podsjeća na filmove naučne fantastike o apokalipsi. Zatvorene su sve škole, kao i većina skijališta. Svakodnevno se otkazuju letovi sa Hokkaida. Na planini gdje radim kao instruktor nema virusa i gripe. Ipak, čovjek mora biti potpuno oprezan jer je na otoku 12 ljudi umrlo od koronavirusa i veliki je broj zaraženih. Na skijalištu gdje ja radim u ovo vrijeme proteklih godina bila je prava gužva, ali sada se skijaši mogu prebrojati na prste - u šali kaže Adis Gobeljić, koji radi kao VIP instruktor skijanja u Hokkaido ski klubu.

On ističe da među Japancima vlada velika panika, ali da imaju izgrađen sistem za sve situacije, tako da se dobro nose sa ovim problemom.

- Stalno me zovu iz Bosne i Hercegovine. Najviše iz mog Sarajeva. Interesuju se za situaciju u Japanu i koronavirus. Uvijek im kažem kada sam preživio rat ui BiH ništa mi ne može ni koronavirus. Većina mi govori nemoj da se krećeš puno, ali ni da dolaziš u Bosnu. Neka te u Hokkaidu, tako je sigurnije za sve – kaže Gobeljić, koji dodaje da mu mnogo nedostaje kćerka Ajša.

On nije jedini Bosanac i Hercegovac na Hokkaidu. Tu žive i rade i braća Nadir i Faris Abaza, te Mostarac Zoran Zovko.

- Često slobodno vrijeme provodimo zajedno. Lijepo je imati nekog iz BiH u dalekom Japanu. Na skijalištima često sretnem ljude sa Balkana koji mi se redovno javljaju kada vide moju jaknu Bosne i Hercegovine – kaže Gobeljić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.