Admiru iz Gračanice potrebna transplantacija: Želim da živim, molim vas pomozite mi

Objavljeno: 17.05.17 u 08:00

Moji momački snovi srušeni su odlaskom na ljekarski pregled za potrebe polaganja vozačkog ispita. Sanjao sam da kao svi moji vršnjaci nakon završene srednje škole slobodno vrijeme provodim s društvom, djevojkom, preskačem životne prepreke i ostvarujem životne planove svakog mladog čovjeka. Ali bolest je bila brža - napisao je na svom Facebook profilu Admir Salkić, mladić iz Gračanice koji već pet godina, svaki drugi dan, ide na dijalizu.

Admir Salkić već pet godina ide na dijalizu  FOTO: FACEBOOK
Admir Salkić već pet godina ide na dijalizu FOTO: FACEBOOK

Zbog uznapredovalog stadija bolesti, preporuka ljekara je da se Admiru izvrši transplantacija bubrega. Kako je naveo Admir, za odlazak u Francusku na transplantaciju potrebno je oko 80.000 KM, a njegova porodica nije u mogućnosti da prikupi toliki iznos.

- Potražili smo odmah pomoć dobrih ljudi, jer smo to vidjeli kao jedini izlaz, no uzalud. Potrebna sredstva u iznosu od 80.000 KM još nisu prikupljena. Otac, demobilizirani borac, donedavno nije bio zaposlen i čitava porodica živjela je na rubu egzistencije. Tek nedavno, ukazao se tračak nade očevim zaposlenjem, koji odmah podiže kredit za moje liječenje, ali to je samo kap u moru potrebnog. Njegova plaća zadužena je ratom za vraćanje kredita te nam na raspolaganju ostaje njegovih 200 KM od kojih plaćamo i moje lijekove – piše Admir.

U akciju prikupljanja novca za transplantaciju uključili su se i Admirovi drugovi, a do sada su sakupili oko trećinu navedenog iznosa – potrebno je još 50.000 KM. Admir je stoga uputio apel dobrim ljudima koji mu mogu pomoći kako bi nastavio živjeti poput svih svojih vršnjaka.

- Želja mi je da se vratim normalnom životu, bez svakodnevnih bolova, isčekivanja, strepnje šta donosi sutra, suza koje puštam zatvoren u četiri zida. Shvatam da drugi imaju više šansi možda zato što su poznatiji od mene i nije mi cilj zaustaviti njihove akcije, nego samo želja da zajedno krenemo prema operacionoj sali. Mlad sam čovjek, vaš sugrađanin, koji moli za još jednu šansu za život – napisao je Admir Salkić.

Pozvao je sve koji su u mogućnosti da se u petak, 19. maja, u centralnoj ulici u Gračanici odazovu akciji, a Admir će biti tamo sa humanitarnom kutijom u periodu od 8 do 14 sati.