open-navfaktor-logo
search
Muzički festival
Adnan Mundžić za Faktor: Na Live Stageu očekujemo najmanje 100 hiljada posjetilaca
Zanimljiva informacija za sve zainteresirane posjetioce jeste i da će se na ovom festivalu prvi put u BiH raditi po principu cashless zone
Nedim Pobrić
16.06.2019. u 19:50
get url
text
get url
text

Prije nekoliko mjeseci, nakon zvanične potvrde održavanja, regionom je odjeknula vijest da Sarajevo nakon decenija zatišja konačno dobija jedan veliki muzički festival. Grad na Miljacki, u kojem je ponikla čuvena sarajevska pop i rock škola, kolijevka nekih od najvećih muzičara i grupa današnjice, vraća se na stare staze. Muzički festival Live Stage tokom tri dana trajanja, od 26. do 28. jula ove godine, ponudit će Sarajlijama, njihovim gostima i svim ljubiteljima dobrog zvuka fantastičnu zabavu na otvorenom, uz šaroliku plejadu izvođača iz cijelog regiona, njih čak 27. "Zabranjeno pušenje", "Bajaga i instruktori", "Crvena jabuka", "Van Gogh", "Hladno pivo", Kiki Lesendrić i "Piloti", samo su neka od zvučnih imena zbog kojih vrijedi biti i doći u julu u Sarajevo.

U pitanju je veliki projekat od značaja za cijelu BiH, čije planiranje i realizacija traje više od godine, a iza kojeg stoji idejni tvorac i producent Adnan Mundžić i njegova "Stage" produkcija.

- Uspjeli smo posložiti sve kockice. Bliži se početak festivala, još neki mjesec i po. Mi smo imali press konferenciju 21. maja, i čini se kao da smo počeli na tome raditi prije petnaest dana. Međutim, ja sam na projektu angažiran od aprila prošle godine. Napisan je na 65 stranica i početkom septembra smo ga počeli predstavljati sponzorima i javnim institucijama, kako bismo dobili uvid može li se takav festival realizirati, s obzirom na koncept koji podrazumijeva slobodan ulaz. Nakon godinu smo sve posložili i, ako Bog da, uskoro počinjemo - kaže Adnan Mundžić na početku razgovora za Faktor.

Svi su složni da je Sarajevu trebao jedan ovakav događaj.

- Sarajevo ne samo da zaslužuje jedan festival ovakvog karaktera, već je imao potrebu za njim. Kada se osvrnemo u prošlost, osim nekoliko koncerata na Koševu, poput onih Dine Merlina i U2-a, Sarajevo nije imalo velikih događaja. Posljednjih nekoliko dočeka Nove godine u prijestolnici se mogu uvrstiti u te velike događaje. Mi smo cijenili da bi Sarajevo svake godine trebalo imati jedan veliki festival i nadamo se da će ovo postati tradicionalno - nastavlja producent.

{$galerijaFotografija}

Dok su trajali radovi na projektu, uporedo su se vršile analize vjerovatnosti posjete festivalu.

- Uzimajući u obzir nekoliko posljednjih dočeka Nove godine, te da će ulaz na koncerte tokom festivala biti slobodan, cijenimo da će događaj po danu okupiti između 30 i 50 hiljada ljudi, što daje neku konačnu brojku od ukupno 120 do 150 hiljada posjetilaca. S obzirom na to da je prvi festival, sve više od 100 hiljada ćemo smatrati uspjehom - konstatuje Mundžić te ističe da Live Stage neće biti sličan već popularnom festivalu EXIT.

- Mi smo sklopili rock i elektro jer u okviru festivala imamo midnight stage koji je posvećen elektronskoj muzici. Imamo regionalne zvijezde koje će nastupiti u sklopu programa Live Stage, tako da smo gledali da napravimo jedan originalan projekat, što mislimo da će on i biti. Pored toga, tokom dnevnih aktivnosti imat ćemo i mnogobrojne radionice za mlade, te "Demo Stage" na kojem ćemo predstaviti mlade bendove. Uz Sarajevo Film Festival, Live Stage će svakako doprinijeti promociji Sarajeva - mišljenja je Adnan.

Ono o čemu posebno treba voditi računa jeste sigurnost grada i građana tokom tri dana trajanja festivala.

- Dobili smo punu podršku Admira Katice, ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a uz policiju smo angažirali i potpisali ugovor sa zaštitarskom agencijom, koja će nam staviti na raspolaganje više od 200 redara. Iako je ulaz na koncerte slobodan, postojat će ulazi u festivalsku zonu, gdje će se vršiti pregled posjetilaca, upravo radi sigurnosti svih naših gostiju - naglašava producent Live Stagea.

Zanimljiva informacija za sve zainteresirane posjetioce jeste i da će se na ovom festivalu prvi put u BiH raditi po principu cashless zone, a Mundžić je dao i detaljnije objašnjenje.

- Sa jednom domaćom firmom razvijamo domaći softver koji će biti korišten samo za svrhe festivala Live Stage. Postojat će tzv. festivalska kartica, kojom će se plaćati na barovima unutar festivalskog prostora. Dakle, neće biti gotovinskog plaćanja. Posjetioci će od 1. jula u poslovnicama naše partnerske banke moći da preuzmu festivalske kartice i da ih dopune željenim iznosom. Tokom festivala postojat će punktovi, njih deset, na kojima će se moći dopunjavati kartice. Tokom trajanja, te dva dana poslije festivala bit će ostavljena mogućnost da se kartice isprazne ukoliko Vam je ostalo novca - govori Adnan.

Kada je u pitanju odvijanje saobraćaja kroz jezgro grada tokom trajanja festivala, kako naglašava Mundžić, detalje će na vrijeme objaviti Ministarstvo saobraćaja i komunikacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.