Adnan Smailbegović: Prevent ostaje suvlasnik "Grammera", naš cilj je povećati vlasnički udio

Objavljeno: 27.05.17 u 17:29

Adnan Smailbegović, član Nadzornog odbora ASA Preventa, pojasnio je za Slobodnu Bosnu situaciju oko preuzimanja njemačke firme "Grammer" u kojoj je Prevent, preko svoje dvije fabrike, najveći pojedinačni dioničar.

Smailbegović: Ostajemo u Grammeru
Smailbegović: Ostajemo u Grammeru

Vlasnici kompanije ASA Prevent, Nijaz Hastor i njegovi sinovi Kenan i Damir, skrenuli su pažnju njemačke javnosti na sebe pokušajem da stave pod punu kontrolu njemačku tvornicu "Grammer", koja s 12.000 zaposlenih radnika i prihodom od 1,8 milijardi eura, spada u red vodećih proizvođača autodijelova u Njemačkoj.

Porodica Hastor u "Grammeru" ima vlasnički udio od 24 posto i pojedinačno je najveći suvlasnik ove moćne tvornice. Na posljednjoj sjednicu Skupštine diončra "Grammera", koja je održana 24. maja, porodica Hastor nije uspjela povećati svoj utjecaj u tvornici zbog otpora malih dioničara isprepadanih glasinama kako bi se tvornica mogla preseliti u BiH.

Tim povodom, Slobodna Bosna je razgovarala s Adnanom Smailbegovićem, članom Nadzornog odbora kompanije ASA Prevent i najbližim suradnikom čelnog čovjeka kompanije, Nijaza Hastora.

- Kao najveći pojedinačni dioničari, namjeravali smo preko nadzornog odbora povećati svoj utjecaj u kompaniji koja inače dobro posluje, no mi mislimo da može još bolje. Bez obzira na ishod skupštine društva, mi ostajemo u 'Grammeru' jer je riječ o velikoj i profitabilnoj firmi. Naša je ambicija da povećamo vlasnički udio i na tome ćemo predano raditi narednih mjeseci - rekao je Smailbegović.

On kaže da Preventove tvornice u BiH i Evropi malo rade s "Grammerom" i da cijela akcija, bez obzira na njen ishod, ni na koji način neće utjecati na poziciju Preventovih firmi u BiH i Evropi.

- Mi smo kupili dionice 'Grammera' jer je to firma koja će i dalje rasti i razvijati se, i procijenili smo da se isplati investirati. I nismo pogriješili jer ta firma posluje sve bolje i bolje i dijeli sve veće dividende. Mi smo na izvjestan način već pobijedili jer je menadžment 'Grammera', plašeći se smjene, odlučio povećati dividende. A kako smo mi najveći dioničari, nama takav razvoj situacije najviše odgovara - pojasnio je Smailbegović.

Na pitanje kako će se pokušaj Preventa da preuzme punu kontrolu nad "Grammerom" odraziti na imidž Preventovih tvornica u Njemačkoj, Smalibegović kaže da to jedno s drugim nema nikakve neposredne veze.

- Proširile su se glasine da mi želimo preuzeti 'Grammer' i preseliti proizvodnju u BiH. To nije tačno, nemamo takve ambicije, naša je stvarna ambicija da, kao najveći dioničari, povećamo svoj utjecaj na poslovnu politiku kako bi kompanija još bolje poslovala. Prigovor da nas zanima samo profit, potpuno je apsurdan jer svi investiraju tamo gdje misle da mogu najviše zaraditi - rekao je Smailbegović.

On kaže da već dulje vremena Prevent pokušava diversificirati biznis ulaskom u potpuno nova područja, kao što je proizvodnja namještaja i osobito kablova, u čemu su prvi u jugoistočnoj Evropi.

- Nakon što smo kupili hrvatsku kompaniju Elka i tvornicu Kapis iz Tomislavgrada, pozicionirali smo se kao vodeći proizvođač kablova na regionalnom tržištu. Naravno, Volkswagen ostaje jedan od najvećih naših kupaca, ali nije jedini, jer ih ima mnogo. Više od 60 posto naših ugovora vezanih za proizvodnju autodijelova odnosi se na druge proizvođače automobila. Volkswagen je još uvijek naš najveći pojedinačni partner i nama je, ali i njima stalo da nastavimo poslovnu suradnju koja je u obostranom interesu - pojasnio je Smailbegović za Slobodnu Bosnu.