open-navfaktor-logo
search
Višemilionski spor
Advokati se nadaju dogovoru: Dug Birča i Alumine od 122 miliona KM narastao duplo
Advokat Aleksandar Sajić nada se da će se ovaj višemilionski spor završiti dogovorom dvije strane i da Alumina neće zaustaviti proizvodnju
23.10.2018. u 13:00
get url
text

Fabrika glinice Birač i Alumina u ovom trenutku duguju privrednom društvu Pavgord, koje je otkupilo potraživanja litvanske Ukio banke, oko 240 miliona KM. Osnovni dug iznosi oko 122 miliona, ali kada se na to dodaju zatezne kamate od jula 2013. godine, potraživanje je naraslo za skoro 100 odsto.

Potvrdili su ovo danas predstavnici Advokatske kancelarije "Sajić", pravnog zastupnika Pavgorda i Ukio banke. Advokat Aleksandar Sajić nada se da će se ovaj višemilionski spor završiti dogovorom dvije strane i da Alumina neće zaustaviti proizvodnju.

- Realno bi bilo da svaka strana popusti, da se Pavgord prihvati kao povjerilac, te da se prizna procenat i potraživanje pretvori u  kapital, te da ta firma nastavi da radi. Niko ne očekuje da će se naplatiti toliki novac. Međutim, neke interesne grupe ne žele dogovor. Nekada opstrukcija znači i nezainteresovtnost – kazao je Sajić.

On je istakao da se do deblokade računa Alumine, prošle godine, desila "isključivo voljom Pavgorda".

- Činjenica da račun Alumine nije i dalje blokiran, pokazuje koliko je Pavgord spreman da se dogovori do zadnjeg momenta. Ta volja će trajati do zadnjeg momenta dok bude nade da to ima smisla – dodao je Sajić.

On je podvukao da ne postoji interes Pavgorda da Alumina propadne.

- Sve priče da, kada dođe Pavgord, slijedi propast, to nije tačno. Siguran sam da bi bilo bolje – dodao je Sajić.

On je podsjetio da preko pet godina vode proces potraživanja od preduzeća iz Birač grupe.

Precizirao da su ranije izbjegavali da se javno, na press konferenciji, obraćaju javnosti, ali da je sada neposredan povod odluka Vrhovnog suda RS iz spora Ukio-Birač kojom su priznate presude sudova u Litvaniji vođene protiv pravnih lica iz Birač grupe.

- Posljednje vrijeme bili smo svjedoci konstatnih napada na Pavgord, a time i Ukio, te iznošenje neistinitih tvrdnji – podvukli su iz Advokatske kancelarije Sajić.

Oni su naglasili da je postupak pravosnažno okončan u korist Ukio banke. Osnovna potraživanja su ostala na snazi, ali i založna  prava.

- Ničim nisu dovedena u pitanje. Želimo da stavimo tačku na to da potraživanja nisu osnovana i da ne postoje. To je floskula koja nije tačna – istakli su.

Sajić je objasnio da još uvijek postoji  nekoliko izvršnih postupaka koji se vode.

- Potupak protiv Alumine je pokrenut da bi se namirivala potraživanja iz cjelokupne Aluminine imovine, uključujući stanje na računima, nekretnnine, pa čak i one koje tek može da stekne. Doneseno je rješenje o izvršenju početkom godine, izneseni su prigovori, a trenutno očekujemo da se donese odluka, te zbog toga nisu preduzete radnje suda – kazala je Nataša Krejić iz ove advokatske kancelarije.

Što se tiče drugog postupka, protiv Fabrike glinice Birač, takođe je doneseno rješenje o izvršenju, uloženi prigovori, te se odluka po tim prigovorima očekuje u roku mjesec, dva.

Advokat Sajić je pojasnio da su sve kompanije iz Birač grupe bile direktni jemci za Birač Europe, i svako od njih pojedinačno. Pavgord stoga ima pravo da protiv svakoga od njih vodi postupak. Hipotetički , ako se namiri za 30 miliona KM od jednoga, od drugih može da vodi postupak za razliku.

- Sve firme su jamčile cjelokupnom imovinom, onom koju su imale i onom što steknu. Alumina u tom trenutku nije imala ništa, pa nije mogla zalagati imovinu – dodao je Sajić.

On je istakao da je Birač bila privatna firma, a ne državna „koju je neko ojadio“.

- Da li je trebala biti prodata tim licima , to je pitanje koje datira iz 2002. godine – naglasio je Sajić.

Rekao je da su spremni i na apelaciju Ustavnom sudu BiH, a koju će bazirati na prvostepenim odlukama.

Kazao je i da politički pritisak u RS ne postoji na advokate.

- Da li postooji na sudije, ne znam. Ali postoji medijski pritisak posebno na sud u Zvorniku i žao mi je što se Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTS) nije više založio da zaštiti sudije – rekao je Sajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.