open-navfaktor-logo
search
Problemi
Aerodrom Sarajevo u borbi sa pticama: Metode zastrašivanja, rastjerivanja...
Najveći problem predstavljaju preleti galebova u jutarnjim i noćnim satima prema i sa Ilidže
02.08.2019. u 16:41
get url
text
Međunarodni aerodrom Sarajevo
Međunarodni aerodrom Sarajevo

Događalo se da avioni koji slijeću na Međunarodni aerodrom Sarajevo imaju "bliski susret" sa jatom ptica, što uopće nije bezazleno, a i poprilično je neugodno za putnike u avionu. S obzirom na to da su galebovi sve prisutniji u Sarajevu, njihovi preleti u jutarnjim i noćnim satima preko Aerodroma postali su problem. U Aerodromu Sarajevo su nam kazali da se raznim metodama "suprotstavljaju" ne samo ovim već i drugim pticama, općenito životinjama. Među aktivnim metodama je i plašenje.

Smanjiti mogućnost sudara ptica sa avionima

- Sve ptičije vrste koje se nalaze na ili oko Aerodroma prestavljaju problem za aviooperacije. Tu svakako spadaju i riječni galebovi koje u većem broju privlače rijeke i izvorišta oko Aerodroma, koji predstavljaju svojevrsna hranilišta za ptice. Najveći problem predstavljaju preleti galebova u jutarnjim i noćnim satima prema i sa Ilidže - kazali su nam u Službi za informiranje.

Dodaju da Aerodrom nema poseban program za rješavanja problema samo ove vrste ptica, već je riječ o dijelu Programa sigurnosti koji se odnosi na Kontrolu ptica i divljih životinja na aerodromu.

- Cilj programa je povećati sigurnost zračnog prometa smanjivanjem pojave ptica i divljih životinja, te otkloniti opasnosti mogućeg sudara aviona sa pticama i divljim životinjama na području i u blizini Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Metode koje doprinose smanjenju mogućnosti sudara ptica i divljih životinja sa avionom su usmjerene na nekoliko osnovnih područja. Uklanjanje staništa (jazbina i gnijezda) na ili u blizini aerodroma, što je "pasivna metoda". Naprimjer, trava se kosi i održava na odgovarajućoj visini, minimum 15 cm, tokom čitave sezone košenja i kad god je to izvodljivo kosi se noću - pojašnjavaju u Aerodromu Sarajevo i dodaju:

- Rastjerivanje, plašenje ptica i divljih životinja upotrebom raznih sredstava, predstavlja "aktivnu metodu". Recimo rastjerivanje raznim tehnikama zastrašivanja i upozoravanja, te hvatanjem u zamke i upotrebom vatrenog oružja. Mnoge od ovih metoda su efikasne kada se koriste kao dio cjelokupnog sistema zaštite zračnih operacija Aerodroma Sarajevo od ptica i divljih životinja, ali mogu biti vrlo neefikasne ako se koriste na pogrešan način - navode.

Rastjerivanje ptica pucanjem

Kažu, budući da se životinjske vrste vrlo često naviknu na nesmrtonosne prijetnje, u roku od nekoliko sedmica, dugoročno gledano metode rastjerivanja su vrlo rijetko djelotvorne.

- Zbog toga se opasnost od prisustva pojedinih vrsta mora smanjiti njihovim fizičkim uklanjanjem, ograničenom upotrebom vatrenog oružja ili zamki. Za rastjerivanje velikih ptica kao što je galeb koriste se nesmrtonosne metode. Rastjerivanje pucanjem, gdje je prepoznata visoka efikasnost u sklopu cjelokupnog sistema zaštite operacija slijetanja i polijetanja. Aerodrom ima organizovanu Patrolu sigurnosti koja neprestano obilazi područje aerodroma u periodu kada je otvoren, te preduzima sve što je potrebno kako bi se smanjilo prisustvo svih ptičijih vrsta uključujući i galebove - kazali su nam u Javnom preduzeću Međunarodni aerodrom Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.