open-navfaktor-logo
search
Manje gužve
Aerodrom u Sarajevu uveo novu proceduru za slijetanje
Iz ove procedure neće imati samo benefit aerodrom Sarajevo, već i aerodromi Banja Luka i Mostar, za koje se izrađuju iste procedure, rekao je Zijadić, direktor Sektora saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju aerodroma u Sarajevu
09.11.2018. u 18:02
get url
text

Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je predstavio novu navigacijsku proceduru za slijetanje, koja će, prema riječima Nermina Zijadića, direktora Sektora saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju, između ostalog donijeti veću sigurnost, manje gužve i ekonomsku korist, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uvođenje procedure rezultat je zajedničkog rada aviokompanije FlyDubai, pružatelja usluga u zračnom prometu NATS iz Velike Britanije, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Zijadić je kazao da je tokom realizacije projekta, koja je trajala skoro tri godine, bilo raznih prepreka i nepoznanica.

-Iz ove procedure neće imati samo benefit aerodrom Sarajevo, već i aerodromi Banja Luka i Mostar, za koje se izrađuju iste procedure. Ovo je jedan veliki iskorak u budućnosti, koji radi aerodrom Sarajevo i BiH - kazao je Zijadić i dodao:

"Poboljšat ćemo sigurnost, imaćemo bolje vertikalno i horizontalno navođenje i samim tim će se smanjiti mogućnost eventualnih nesreća. Povećat ćemo kapacitet, zato što će novi način letenja omogućavati uže putanje, samim time ćemo povećati mogući broj letova. Kašnjenje i gužve će biti smanjeni, a ono što je možda i velika prednost za aerodrom Sarajevo, kroz ovu proceduru smanjuje se potrošnja goriva i mogućnost smanjenja buke u svim fazama, i u prilazu i u odletu. Benifit ovoga može se posmatrati kao ekonomski element, jer imamo već zabilježene primjere u svijetu da se samo u toku jedne godine napravila ušteda u gorivu od preko 30 miliona dolara, što i mi očekujemo."

Vlado Jurić, safety manager BHANSA-e naglasio je da je BiH uvođenjem spomenute procedure ušla u krug država koje kao izvor navigacijskog signala koriste globalni sistem satelitske navigacije (GNSS).

-Dosad su se u BiH koristile isključivo konvencionalne procedure, koje kao izvor navigacijskog signala koriste zemaljske radio-navigacijske uređaje, koji se postavljaju i instaliraju na zemlji - rekao je Jurić i nastavio:

"Ova procedura je prva ovog tipa implementirana u BiH i koja će omogućiti slijetanje aviona i u eventualnom slučaju kvarova naših radio-navigacijskih uređaja na zemlji te će na taj način izravno doprinijeti povećanju dostupnosti i osigurati kontinuitet odvijanja operacija na Međunarodnom aerodromu Sarajevo."

Istakao je da su na nivou BHANSA ažurirani operativni priručnici i dokumentacija te izvršena obuka za sve prilazne radarske i aerodromske kontrolore vazdušnog saobraćaja.

Na pistu Međunarodnog aerodroma Sarajevo danas je uz pomoć nove procedure prvi put sletio avion kompanije FlyDubai.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.