open-navfaktor-logo
search
Nepravosnažno
Afera Ina-MOL: Sanaderu šest godina zatvora, Hernadiju dvije
 Ako presuda postane pravosnažna, Ivo Sanader morat će vratiti 10 miliona eura mita
30.12.2019. u 10:29
get url
text

Na Županijskom sudu u Zagrebu bivši hrvatski premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi proglašeni su krivima za davanje i primanje mita. Sanader je dobio šest, a Hernadi dvije godine zatvora, pišu 24sata.hr.

Nepravosnažna presuda donesena je nakon više od dvije godine suđenja za korupciju prilikom prodaje Ine MOL-u.  Sud je presudio da je Sanader kriv za primanje mita i osuđen je nepravosnažno na šest godina zatvora. Zsolt Hernadi dobio je dvije godine zatvora. Ni Sanader ni Hernadi nisu se pojavili na izricanju presude. 

Ako presuda postane pravosnažna, Ivo Sanader morat će vratiti 10 miliona eura mita koje je, prema optužnici, dobio od tadašnjeg predsjednika uprave mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija za prepuštanje upravljačkih prava u Ini. Za tu zloupotrebu iz 2009., kada je vodio hrvatsku Vladu, Sanader je već bio osuđen. Ustavni sud ukinuo je presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. 

Županijski sud u Zagrebu sad je izrekao drugu presudu Sanaderu, dok je ovo bila prva odluka suda o USKOK-ovim optužbama protiv Hernadija. Proces protiv njega je u međuvremenu spojen s ovim protiv bivšeg hrvatskog premijera. Osim za primanje 10 miliona eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, Sanader je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.