open-navfaktor-logo
search
Prekršene odredbe
Afera "Potkivanje": Sud BiH proglasio nezakonitim većinu dokaza protiv Aleševića i Pandže
Sud Bosne i Hercegovine proglasio je nezakonitim većinu dokaza Tužilaštva BiH u postupku protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića koji su optuženi za primanje odnosno davanje dara.
22.05.2021. u 08:33
get url
text

Kako piše detektor.ba, Državni sud je zaključio da je prvobitni iskaz Aleševića kao svjedoka nezakonit jer je Tužilaštvo tom prilikom povrijedilo njegova prava i propisane odredbe.

VEZANI TEKST - Afera "Potkivanje": Počelo suđenje Pandži i Aleševiću, Tegeltija nije optužen

Nezakonitim je proglašen i videosnimak optuženih i bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije i još jednog lica u ugostiteljskom objektu u Banjoj Ljuci sačinjen u novembru 2018. godine.

Podsjetimo, Pandža je kao inspektor Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) optužen za primanje dara, a Alešević za davanje dara u aferi "Potkivanje".

Prema optužnici, Pandža je 2018. godine zahtijevao novac da bi kao posrednik uticao na Tegeltiju da vrši pritisak na tadašnju glavnu kantonalnu tužiteljica u Sarajevu Dalidu Burzić kako bi utjecala na postupajućeg tužioca da uzme predmet za koji je bio zainteresovan Alešević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.