open-navfaktor-logo
search
Istočno Sarajevo
"After party": Dodik bi u EU, ali i da štampa novac bez pokrića
Na svečanosti povodom preuzimanja dužnosti Dodik iznio svoje odavno poznate stavove
20.11.2018. u 18:02
get url
text

U Administrativnom centru Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik organizirao je prijem povodom preuzimanja dužnosti u najvišoj državnoj instituciji.

U toku obraćanja okupljenima Dodik je ponovio svoje već odavno poznate stavove, uz korekcije koje je odnedavno uveo u svoj vokabular. Naime, od kada je izabran za člana Predsjedništva BiH Dodik više ne koristi termine da je BiH neodrživa i slično. Umjesto toga, što je ponovio i u svom govoru, BiH vidi isključivo kao zajednicu dva entiteta i tri naroda.

- Treba prestati sa eksperimentima koji su se pokušali provoditi u proteklom vremenu, a prema kojima je u BiH trebao biti uspostavljen sistem jedan čovjek – jedan glas. To u BiH nije moguće – kazao je Dodik.

{$galerijaFotografija}

Istakao je kako će u toku svog mandata poštovati Dejtonski sporazum i Ustav BiH, ali isključivo ono što u njima piše, a ne kako su ovi dokumenti, prema njegovom mišljenju, interpretirani.

Također, ponovio je kako će se zalagati i za "otkazivanje usluga" visokom predstavniku, te za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Spomenuo je i da će tražiti da se odlučivanje o monetarnoj politici BiH "vrati u institucije", ujedno nagovijestivši za kakvu će se monetarnu politiku zalagati. Naime, govoreći o vezanosti konvertibilne marke za euro napomenuo je kako su EU i Velika Britanija, s ciljem spašavanja svojih ekonomija, štampale novac bez pokrića.

Dodik smatra da BiH treba što prije dobiti kandidatski status, ali i da put ka EU "ne može biti jednosmjerna ulica", odnosno da se na tom putu ne mogu ispunjavati samo zahtjevi EU-a.

Govoreći o regionalnoj saradnji posebno je naglasio kako nikada neće djelovati suprotno interesima i protiv stava Srbije.

Ponovio je i odranije poznate teze kako Oružane snage BiH treba ukinuti, ili, u korigovanoj verziji, ustrojiti ih tako da se sastoje od dvije komponente sa minimalnim brojem ljudi.

Prijemu kojeg je organizovao, u najvećem broju prisustvovali su zvaničnici iz RS-a. Osim njih mogli su se primjetiti ambasador Rusije Aleksandar Ivancov i ambasadorica Kine Chen Bo. Prisutna je bila i delegacija Vlade Srbije, predvođena ministrom odbrane te zemlje Aleksandrom Vulinom. Uz Dodika je svo vrijeme stajala novoizabrana predsjednica RS-a Željka Cvijanović, a nedaleko od govornice svoje mjesto je našao i režiser Emir Kusturica.

Dodikov prijem u Istočnom Sarajevu
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.