open-navfaktor-logo
search
CIK BiH
Agić: Dosad ponovo prebrojano 247 biračkih mjesta za predsjednika RS-a
U Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch - Zetra" prije dva dana je počelo novo brojanje glasova za funkciju predsjednika i potpredsjednike bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), a do prethodne smjene je prebrojano 247 biračkih mjesta, javlja Anadolija.
15.10.2022. u 11:47
get url
text

- Trenutno u Glavnom centru za brojanje radimo brojanje glasačkih listića za funkciju predsjednika i potpredsjednike RS-a. Radimo drugi dan. Prebrojali smo 247 biračkih mjesta do prethodne smjene - rekao je za Anadoliju zamjenik direktora Glavnog centra za brojanje u Sarajevu Adi Agić.

Nareba CIK-a o ponovnom brojanju za predsjednika i potpredsjednike RS-a odnosi se na 2.239 redovnih biračkih mjesta u RS-u, uključujući biračka mjesta u Brčko Distriktu BiH sa opcijom glasanja za RS.

Prema Agićevim njegovim riječima, rade i ostale redovne aktivnosti vezane za glasanje putem pošte.

Na hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine 10. oktobra donesena je odluka o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika entiteta RS-a zbog neregularnosti i matematičkih nelogičnosti.

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) su se pobunili ovoj odluci Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH), tvrdeći da je njihov kandidat Milorad Dodik prema dosadašnjim rezultatima pobijedio i da treba biti novi predsjednik RS-a.

Prema dosadašnjim rezultatima, on je dobio 291.915 glasova, a njegova protukandidatkinja Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP) 262.969, što je razlika od oko 29.000 glasova.

Međutim, opozicija u entitetu RS-u je tražila novo prebrojavanje glasova, jer smatraju da je njihova kandidatkinja pokradena na izborima održanim 2. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.