open-navfaktor-logo
search
UN
Agius: Žalbeni postupak u predmetu Mladić trebao bi biti okončan do kraja 2020. godine
Agius je informisao Vijeće sigurnosti UN-a i o solidnom napredovanju ponovnog suđenja u predmetu Stanišić i Simatović, u kojem je od 18. juna 2019. u toku dokazni postupak odbrane 
18.07.2019. u 15:06
get url
text

Žalbeni postupak u predmetu Ratko Mladić trebao bi biti okončan do kraja 2020. godine rekao je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Carmel Agius tokom podnošenja svog prvog izvještaja o napretku Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (Vijeće) otkada je stupio na tu dužnost 19. januara ove godine, javlja Anadolu Agency (AA). 

U svom obraćanju Agius je istakao najznačajnije aspekte rada Mehanizma u proteklih šest mjeseci. 

Tako je istakao da je u vezi s najznačajnijim događajima u rezidualnom sudskom radu Mehanizma drugostepena presuda u predmetu Karadžić izrečena 20. marta 2019. u ogranku Mehanizma u Haagu, ističući blagovremeno okončanje postupka u ovom značajnom predmetu.

Agius je informisao Vijeće i o solidnom napredovanju ponovnog suđenja u predmetu Stanišić i Simatović, u kojem je od 18. juna 2019. u toku dokazni postupak odbrane.

U vezi s postupcima u ogranku u Arushi obavijestio je Savjet o tome da se očekuje da će pretres u postupku preispitivanja u predmetu Ngirabatware biti održan u septembru 2019. Pored toga, očekuje se da će suđenje u predmetu Turinabo i drugi, koji se vodi protiv pet osoba optuženih za nepoštovanje suda, početi u oktobru 2019. 

Agius je iznio niz zapažanja u vezi s odgovornošću Mehanizma na polju sprovođenja kazni, istakavši da "pravda nije zadovoljena samim izricanjem presude" i "da, kako bismo imali trajan uticaj na međunarodni mir i pravdu, moramo svi ostati posvećeni ne samo suđenjima, žalbenim postupcima i aktivnim sudskim procesima, nego i onome što dolazi poslije toga".

Pozvao je države članice da pomognu u vezi s devet osoba koje je Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) oslobodio optužbi ili pustio na slobodu, a koje su trenutno u Arushi, u nadležnosti Mehanizma, budući da nijedna država još uvijek nije bila voljna da ih primi. Agius je istakao da bi "ove osobe trebale biti slobodne da započnu novi život, budući da su izdržale svoje kazne ili nikada nisu ni bile osuđene". 

Sa zadovoljstvom je primijetio da njegovo obraćanje Vijeću koincidira sa Danom međunarodnog krivičnog pravosuđa. Ističući značajan rad međunarodnih sudova i tribunala, predsjednik je izjavio da "međunarodno krivično pravosuđe ne predstavlja odgovornost samo sudova", napominjući da "svi oni koji su posvećeni vladavini prava igraju ključnu ulogu u borbi protiv nekažnjivosti". 

Ponovo je istakao potrebu čvrstog stava protiv onih koji negiraju legitimitet zaključaka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), MKSR i Mehanizma, posebno imajući u vidu najnovije slučajeve negiranja genocida i revizionizma. Po njegovom mišljenju, "međunarodno krivično pravosuđe tiče se svih nas, zbog toga što je pravda u službi mira, a mir se mora svakodnevno održavati". 

Agius izjavio je da je riješen da učini "sve u svojoj moći kako bi se do maksimuma dovela sposobnost Mehanizma da donese smislenu pravdu i ispuni sve aspekte svog mandata na efektivan i efikasan način" i izrazio nadu da će Vijeće nastaviti da pruža podršku Mehanizmu, kao što je do sada činio. 

Nakon predsjednikovog obraćanja, izjave su dali članovi Vijeća, kao i predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Ruande i Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.