open-navfaktor-logo
search
Posljedice koronavirusa
Agonija u turizmu i ugostiteljstvu u RS-u: Poslodavci najavljuju otpuštanje polovine zaposlenih, traže pomoć
Predstavnici Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva u RS-u "HoReCa" poručili su da im je zbog koronavirusa upitan opstanak.
14.10.2020. u 13:52
get url
text

Naglasili du da ukoliko nadležni ne budu djelovali vrlo brzo će doći do otpuštanja polovine zaposlenih u tom sektoru, oko 7.000 radnika, i gašenja firmi iz tog sektora.

- Dio smo privredne grane koja je najviše pogođena nastankom pandemije usljed pojave koronavirusa uz najrigoroznije mjere za rad ovog sektora u regiji i što nije dovelo do smanjenja broja zaraženih - navode iz Udruženja.

Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja rekao je da je ljeto prošlo, turista nije bilo i bilo je teško preživjeti ljeto.

- Dolazimo do zime gdje ulazimo objekte, pod ovim epidemiološkim mjerama jako teško možemo da opstanemo. Deset kvadrata na jedan sto za četiri osobe - svjesni smo da veliki broj malih lokala neće moći da opstane. Prihodi su pali, samim tim što su nam stavili velike epidemiološke mjere pali su za 50 do 70 posto, tako da jako teško će biti uopće preživjeti - rekao je Tatić.

Udruženje "HoReCa" danas je organizovalo prezentaciju problema sa kojima se susreću i prijedloga rješenja, tokom koje su naglasili da je od početka epidemije u ovom sektoru više od 2.000 radnika ostalo bez posla.

- Predlažemo da nam se smanje doprinosi za sav sektor za preiod od šest plus šest mjeseci kao što je to urađeno kod sektora proizvodnje kože, obuće i tekstila, ali samo za one koji imaju prijavljene radnike na osam sati i koju su do pandemije izmirivali svoje poreske obaveze - navode iz Udruženja.

Naglasili su da je najmanjih broj zaraženih među osobljem hotela, restorana i kafića, odnosno da gotovo i da nemaju zaraženih, kao i da nemaju ništa protiv da se za nesavjesne poslodavce primjene oštrije mjere, kao što su veće kazne i zatvaranje objekata.

Ugostitelji predlažu da se smanji razmak između gostiju za susjednim stolom sa dva metra na metari  po, kao i da se poveća na šest broj gostiju koji mogu da sjede za istim stolom ukoliko je sto najmanje veličine 160x80 centimetara, te dozvoljavanje korištenja šanka uz fizičku barijeru prema šankeru.

Kada su u pitanju gradski hoteli, popunjenost njihovih kapaciteta sada iznosi sedam do 12 posto, a za normalno funkcionisanje potrebno je da taj procenat bude 40 do 50 posto. Kao rješenje iz Udruženja predlažu otvaranje granica za strane turiste i poslovne goste bez PCR testa uz obavezu hotela da im pri dolasku mjere temperaturu i o tome obavještavaju nadležne. Osim toga smatraju i da je potrebno smanjiti cijene električne energije i promjeniti tarifne grupe, kao dodjeljivati grantove prema mogućnosti gradova i opština.

Za turističke agencije iz Udruženja "HoReCa" predlažu uplatu jednokratne pomoći od 1.000 KM za zaposlene, uplatu subvencija u iznosu dvije minimalne plate sa doprinosima  za maj i juni, te doprinosa i poreza naplate na period od šest mjeseci - od jula do decembra.

- Potrebno je osigurati produženje korištenja turističkih vaučera do 15. marta 2021. godine u sklopu akcije "Doživi RS" ili do njihove potrošnje - navode u Udruženju.  

Predstavnici Udruženja istakli su da se nadaju da će nadležne institucije shvatiti u kakvim su problemima i da će zajednički doći do rješenja, kao bi se prije svega sačuvala radna mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.