Ajdinović za Faktor kaže kako su rudarski inspektori odmah reagirali i da se ne može znati uzrok požara dok se ne steknu uvjeti za dolazak na mjesto nastanka.

Analize laika

- Pitanje inspekcijskih nadzora u oblasti rudarstva i postupanje federalnih rudarskih inspektora u incidentnim situacijama u rudarstvu regulisani su Zakonom o rudarstvu Federacije BiH. Nije potrebno dodatno naglašavati da se ovdje radi o specifičnoj oblasti i veoma složenim stručnim i tehničkim poslovima koji se odvijaju po posebnim procedurama. Stoga, svaka analiza laika zahtjeva detaljan uvid u zakonski i proceduralni okvir, kao i stručne i profesionalne aspekte ove oblasti, te specifičnosti postupanja Federalne uprave za inspekcijske poslove u nadzoru u rudnicima - govori Ajdinović.

VEZANI TEKST - Pirić: Smijeniti direktora FUZIP-a; Čamdžić: Zašto Zakon o negiranju genocida nije usvojen u Domu naroda?

Fokusirajući se na požar u jami Omazići koji je nastao 28. marta, naglašava kako je federalnog rudarskog inspektora isto jutro telefonski obavijestio predstavnik RMU Banovići da je u jami Omazići došlo do pojave ugljenmonoksida, koja je prerasla u otvoreni požar, te da u vrijeme nastanka požara u jami, srećom, nije bilo radnika.

- Federalni rudarski inspektor je, iako nije imao zakonsku obavezu hitnog postupanja, s obzirom na to da nije došlo do smrtnog slučaja ili grupne nesreće, odlučio odmah izaći na teren kako bi utvrdio činjenično stanje radi pravovremenog poduzimanja mjera i saniranja stanja - navodi Ajdinović.

Dodaje kako su na osnovu inspekcijskog nadzora koji je započet 28. marta, a završen 5. aprila, konstatovano da se požar pokušao ugasiti direktnim metodama, te da je, s obzirom na to da to nije bilo u potpunosti moguće, primijenjena metoda izolacije. Također, konstatovano da sve aktivnosti na gašenju požara u skladu s pozitivnim propisima, vodi Štab službe spasavanja rudnika.

Uzrok se još ne zna

- Uzrok nastanka požara će se moći utvrđivati tek nakon sticanja sigurnih uvjeta za dolazak na mjesto nastanka požara - ukazuje Ajdinović

Osvrnuo se i na konstataciju pojedinih zastupnika da inspektori FUZIP-a ne rade svoj posao kada je riječ o jami Omazići, da javnost nije upoznata sa činjenicama.

-  Redovni nadzor ovakvih jama, shodno Zakonu, minimalno je jedanput u šest mjeseci. O svakoj rudarskoj i drugoj nesreći, federalni rudarski inspektorat pravovremeno daje informacije za javnost. Tako je postupljeno i kod potencijalne opasnosti-požar u jami Omazići, gdje je postupajući inspektor informisao medije i javnost o svom postupanju i poduzimanju mjera iz naše nadležnosti - rekao je Ajdinović.

Podsjeća da su od početka ove godine federalni rudarski inspektori postupali u slučaju dvije rudarske nesreće sa smrtnim ishodom i to dana 14.1.2021. (RMU Breza) i 27.1.2021. (RMU Zenica).

Polovina inspektora bilo zaraženo koronom, jedan preminuo

- Nažalost, nakon tih nesreća i višednevnog rada na provođenju složenih inspekcijskih nadzora u okolnostima pandemije, 29.1.2021. godine od COVID-19 je obolio jedan federalni rudarski inspektor, koji je nakon hospitalizacije, nažalost, i preminuo. Napominjem da je ovaj Inspektorat u čijoj nadležnosti je pet upravnih oblasti (rudarstvo, geologija, posude pod pritiskom, elektro-energetika, kontrola kvaliteta tečnih naftnih goriva) izvršavao sve obaveze proistekle iz zakona i pozitivnih propisa, uprkos činjenici da je polovina inspektora bila zaražena koronavirusom - rekao je Ajdinović.

Ukazuje da su od početka godine, zaključno s 28.4.2021. godine, inspektori Federalnog rudarsko, termo i elektro-energetskog inspektorata izvršili 275 inspekcijskih nadzora, sačinili 226 zapisnika, izdali 173 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrekli 513 upravnih mjera, te izdali osam prekršajnih naloga.