open-navfaktor-logo
search
Federalna inspekcija
Ajdinović o prozivkama zastupnika, požaru u jami Omazići
Pojedini zastupnici na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH smatrali su kako treba pokrenuti inicijativu prema Vladi FBiH za smjenu Anisa Ajdinovića sa mjesta direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove. Ajdinoviću se spočitava da nije upoznao javnost o događanjima u jami Omazići RMU Banovići, gdje požar nastao 28. marta još nije ugašen.
03.05.2021. u 15:45
get url
text
Anis Ajdinović

Ajdinović za Faktor kaže kako su rudarski inspektori odmah reagirali i da se ne može znati uzrok požara dok se ne steknu uvjeti za dolazak na mjesto nastanka.

Analize laika

- Pitanje inspekcijskih nadzora u oblasti rudarstva i postupanje federalnih rudarskih inspektora u incidentnim situacijama u rudarstvu regulisani su Zakonom o rudarstvu Federacije BiH. Nije potrebno dodatno naglašavati da se ovdje radi o specifičnoj oblasti i veoma složenim stručnim i tehničkim poslovima koji se odvijaju po posebnim procedurama. Stoga, svaka analiza laika zahtjeva detaljan uvid u zakonski i proceduralni okvir, kao i stručne i profesionalne aspekte ove oblasti, te specifičnosti postupanja Federalne uprave za inspekcijske poslove u nadzoru u rudnicima - govori Ajdinović.

VEZANI TEKST - Pirić: Smijeniti direktora FUZIP-a; Čamdžić: Zašto Zakon o negiranju genocida nije usvojen u Domu naroda?

Fokusirajući se na požar u jami Omazići koji je nastao 28. marta, naglašava kako je federalnog rudarskog inspektora isto jutro telefonski obavijestio predstavnik RMU Banovići da je u jami Omazići došlo do pojave ugljenmonoksida, koja je prerasla u otvoreni požar, te da u vrijeme nastanka požara u jami, srećom, nije bilo radnika.

- Federalni rudarski inspektor je, iako nije imao zakonsku obavezu hitnog postupanja, s obzirom na to da nije došlo do smrtnog slučaja ili grupne nesreće, odlučio odmah izaći na teren kako bi utvrdio činjenično stanje radi pravovremenog poduzimanja mjera i saniranja stanja - navodi Ajdinović.

Dodaje kako su na osnovu inspekcijskog nadzora koji je započet 28. marta, a završen 5. aprila, konstatovano da se požar pokušao ugasiti direktnim metodama, te da je, s obzirom na to da to nije bilo u potpunosti moguće, primijenjena metoda izolacije. Također, konstatovano da sve aktivnosti na gašenju požara u skladu s pozitivnim propisima, vodi Štab službe spasavanja rudnika.

Uzrok se još ne zna

- Uzrok nastanka požara će se moći utvrđivati tek nakon sticanja sigurnih uvjeta za dolazak na mjesto nastanka požara - ukazuje Ajdinović

Osvrnuo se i na konstataciju pojedinih zastupnika da inspektori FUZIP-a ne rade svoj posao kada je riječ o jami Omazići, da javnost nije upoznata sa činjenicama.

-  Redovni nadzor ovakvih jama, shodno Zakonu, minimalno je jedanput u šest mjeseci. O svakoj rudarskoj i drugoj nesreći, federalni rudarski inspektorat pravovremeno daje informacije za javnost. Tako je postupljeno i kod potencijalne opasnosti-požar u jami Omazići, gdje je postupajući inspektor informisao medije i javnost o svom postupanju i poduzimanju mjera iz naše nadležnosti - rekao je Ajdinović.

Podsjeća da su od početka ove godine federalni rudarski inspektori postupali u slučaju dvije rudarske nesreće sa smrtnim ishodom i to dana 14.1.2021. (RMU Breza) i 27.1.2021. (RMU Zenica).

Polovina inspektora bilo zaraženo koronom, jedan preminuo

- Nažalost, nakon tih nesreća i višednevnog rada na provođenju složenih inspekcijskih nadzora u okolnostima pandemije, 29.1.2021. godine od COVID-19 je obolio jedan federalni rudarski inspektor, koji je nakon hospitalizacije, nažalost, i preminuo. Napominjem da je ovaj Inspektorat u čijoj nadležnosti je pet upravnih oblasti (rudarstvo, geologija, posude pod pritiskom, elektro-energetika, kontrola kvaliteta tečnih naftnih goriva) izvršavao sve obaveze proistekle iz zakona i pozitivnih propisa, uprkos činjenici da je polovina inspektora bila zaražena koronavirusom - rekao je Ajdinović.

Ukazuje da su od početka godine, zaključno s 28.4.2021. godine, inspektori Federalnog rudarsko, termo i elektro-energetskog inspektorata izvršili 275 inspekcijskih nadzora, sačinili 226 zapisnika, izdali 173 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrekli 513 upravnih mjera, te izdali osam prekršajnih naloga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.