open-navfaktor-logo
search
Gradnja teniskog centra
Ajnadžićeva poslovna ponuda Džumhuru, Đoković ne odustaje od gostovanja u Sarajevu
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić pred početak današnje press konferencije predao je Damiru Džumhuru ponudu o zajedničkoj izgradnji tenis centra u kojoj bi učestvovali općina i najbolji bosanskohercegovački teniser.
08.07.2020. u 11:40
get url
text

Otac našeg najboljeg teniser Nerfid Džumhur na samom početku je kazao kako se spekulisalo o mnogim lokacijama odigravanja meča Džumhur - Đoković, a potom je i potvrdio gdje se trebao igrati odgođeni egzibicioni meč.

- Damir je obavijestio Novaka da se egzibicioni meč odigra na Tenis-centru Koševo jer je u emotivnoj vezi s ovim terenima. Do toga nije došlo jer je Adria Tour otkazan zbog slučajeva koronavirusa među teniserima - kazao je Nerfid Džumhur.

Rođeni Sarajlija kaže kako mu je jako žao što je odgođen egzibicioni meč između njega i Đokovića u sklopu Adria Toura.

- Jako mi je žao što nije uspjelo da se egzibicioni meč organizuje u Sarajevu. Novak je imao veliku želju da dođe i siguran sam da će uskoro opet predložiti nešto takvo. Bio bi veliki spektakl. Za mene bi to bila ogromna stvar. Siguran sam da će kad-tad to desiti - rekao je Džumhur, te dodao:

- Što se tiče turnira kod Janka Tipsarevića, preskočio sam prvu sedmicu, u drugoj sam ostvario tri pobjede. Vjerovatno će se nastaviti turnir još tri dana. Mislim da bi bila dobra priprema za US Open. Svi žele da se on odigra. Veliki je novac u pitanju, ali problem su igrači. Mnogi ne žele da idu tamo. Mnogi ne mogu ni putovati. Svi sportovi su krenuli, a tenis je specifičan zbog putovanja. Mi čekamo i nadamo se da ćemo barem nešto odigrati.

{$galerijaFotografija}

Dotakao se naš teniser i planova za ovu sezonu, koja je po svemu i više nego specifična.

- Planovi zavise od kalendara. Šljaka ide poslije US Opena. Barem tri-četiri mjeseca ako budemo igrali, bit će odlično. Niko od igrača ne želi rizikovati svoje zdravlje. Sve dok ne bude potpuno sigurna situacija. Bio bih sretan da se igra US Open, da se nastavi sezona. Mislim da je to moguće ostvariti, ali razumijem i igrače koji ne žele ići u SAD - naglasio je Džumhur.

Protokoli na US Openu itekako su strogi, a zbog cjelokupne situacije izazvane penademijom koronavirusa, bit će i strožiji.

- US Open ima stroge protokole. Samo jedna osoba može biti s igračem na terenu. Kretnje zabranjene van hotela. US Open će pokušati da poveća taj broj ljudi, a onda se možda neki igrači i odluče putovati. Posljednji rok za otkazivanje US Opena je 31. juli - objasnio je Džumhur, naglasivši da problem predstavlja i odluka Evropske unije da sve povratnike iz SAD-a čeka 14 dana izolacije.

Džumhur je dodao i da je uz Novaka Đokovića i da najbolji teniser svijeta ima njegovu punu podršku nakon napada javnosti zbog organizacije Adria Toura.

Damirov otav Nerfid dotakao se i Damirovog statusa vrhunskog sportiste...

- Nismo razgovarali o o finansijskoj podršci. To je prestalo kada je Damir počeo finansirati sam sebe. Posljednju pomoć smo tražili još 2008. kada je bio u juniorskom tenisu - kazao je Džumhur senior, te se zahvalio institucijama koje su pomogle kada je bilo najneophodnije dodavši:

- Bilo je u tom periodu mnogih koji su pomogli na svoj način, ali ne postoji sistemsko rješenje za pomoć sportistima.

Prisjetio se Nerfid Džumhur i dešavanja prije nekih desetak godina, kada ni Olimpijski komitet BiH nije prepoznao Damirove kvalitete.

- Damir 2010. nije bio prepoznat od Olimpijskog komiteta BiH. Nije bio na spisku za EYOF. Nazvao sam Rađu (Izet Rađo, predsjednik OKBiH, op. a.) i pitao da li je neko čuo za Džumhura. Tada je bio jedan od najboljih juniora. To je prepoznao ITF i stigao je poziv za Singapur - prisjetio se Damirov otac teških početaka još iz vremena kada je njegov sin bio junior.

Općinski načelnik je u pismu obavijestio da Općina Centar planira na lokalitetu Betanije izgraditi moderni teniski centar, i to zajedničkim snagama. Damir ima rok od 30 dana da se izjasni da li će uzeti učešće u ovom projektu.

Press Damir Džumhur, 08.07.2020
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.