open-navfaktor-logo
search
Svečanosti
Akademija povodom 27 godina od osnivanja VKBI-a: Obrazovanje staviti u fokus djelovanja institucija u BiH
Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović u obraćanju se osvrnuo na nedavno objavljeno istraživanje PISA za 2018. godinu, koje je, u kontekstu BiH, ocijenio poražavajućim
22.12.2019. u 20:38
get url
text
Akademija VKBI

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, povodom 27 godina od osnivanja, održalo je večeras u Vijećnici svečanu Akademiju na kojoj su uručene zahvalnice i plakete laureatima Vijeća za 2019. godinu, javlja Anadolija.

Akademiji su prisustvovali predstavnici brojnih organizacija i instutucija s kojima Vijeće sarađuje, predstavnici državnih institucija iz BiH, akademske zajednice kao i ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

Plakete su dobiti Udruženje "Obrazovanje gradi BiH", Centar za mir i multietničku suradnju, Miro Lazović, mr. Avdo Hebib, prof.dr. Ćazim Sadiković, akademik Dževad Karahasan.  Posthumno plakete su  dobili i dr. Abdulah Nakaš, dr. Irfan Ljubijankić, akademik Tvrtko Kulenović i akademik Ljubomir Berberović. Zahvalnicu je dobio David Kamhi.

Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović u obraćanju se osvrnuo na nedavno objavljeno istraževanje PISA za 2018. godinu, koje je, u kontekstu BiH, ocijenio poražavajućim.

- Čini se da naše državne institucije i funkcioneri, ali i društvo upošte, nisu svjesni šta ovo istraživanje pokazuje, koje su njegove implikacije i posljedice po naše drustvo u narednih nekoliko decenija - rekao je Mulabegović.

Podsjećajući kako je PISA istraživanje provedeno u 79 zemalja, Mulabegović je dodao kako se BiH nalazi na 62. mjestu.

- Ovom prilikom apelujem i molim Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH  i Parlamentarnu skupštinu BiH, sva ministarstva nauke i obrazovanja na svim nivoima vlasti, Akademiju nauka i umjetnosti BiH, sve univerzitete da ovo pitanje postave kao prioritet od 2020. godine - naglasio je  Mulabegović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.