Akcija "Ronhill" u Obudovcu: Oduzet duhan vrijedan 170.000 KM

objavljeno: 18.03.2018. u 09:31

Priodanici Uprave za indirektno oporezivanje iz regionalnog centra Tuzla izveli su na području Obudovca operativnu akciju kodnog naziva "Ronhill" i tom prilikom pronašlii oduzeli veliku količinu duhana namijenjenog crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj čija se vrijednost procjenjuje na 170.000 KM.

U ovoj akciji zaplijenjena je i posebna mašina za rezanje duhana. 

Na osnovu operativnih saznanja službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u regionalnom centru Tuzla, došlo se do lokacije na kojoj se vršila priprema duhana za plasiranje na crno tržište. 

U akciji je izvršen je pretres porodične kuće i pomoćnih objekata u vlasništvu osobe sa inicijalima P.P na području Obudovca, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. 

Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 1.033 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica i 685 kg duhana u listu. Pored toga, pronađena je i mašinu za rezanje duhana.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe, koja je bila namijenjena crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj procjenjuje se na iznos od 170.000 KM.