Akcija "Zadruga": Direktor Lokoma pušten na slobodu

objavljeno: 19.02.2018. u 16:19

Ramiz Duraković, direktor firme Lokom, koji je uhapšen u okviru akcije "Zadruga", te Saliha Dervišević, Hadis Kustura i Ali Kadrić,  pušteni su danas iz pritvora, potvrđeno nam je iz Tužilaštva KS. 

Kako saznajemo iz Tužilaštva KS, osumnjičeni su, nakon zahtjeva da ih ponovo ispita tužilac koji rukovodi istragom, ponovo saslušani, nakon čega je donesena odluka da im se pritvor zamijeni mjerama zabrane. 

- To podrazumijeva zabranu sastajanja sa svjedocima i suosumnjičenima u ovom predmetu, kao i obavezu javljanja nadležnom policijskom organu- potvrdila nam je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS. 

Uhapšeni u predmetu "Zadruga" sumnjiče se za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlasti.

VEZANI TEKST - Kako su navodnim zapošljavanjem studenata supružnici Đalić oprali 40 miliona KM

Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, "oprala" više desetaka miliona maraka, dok su ostali osumnjičeni imali svoje uloge kao članovi ove kriminalne grupe.