Akif Fazlić: Svi učenici na zanatima imaju stipendije i dobit će posao

objavljeno: 10.01.2018. u 21:08

Budžet Općine Ilijaš za ovu godinu iznosi 17 miliona i 833.000 maraka. Budžet za 2018. godinu veći je 11,53 posto u odnosu na plan prihoda za 2017. godinu dok se prenesena sredstva iz prethodne godine procjenjuju na 3.351.100 KM.

U razgovoru za Faktor Akif Fazlić, načelnik Ilijaša, ističe da je ovogodišnji budžet razvojni, jer će se većina novca potrošiti za razvoj općine.

- Najvažniji nam je projekat izgradnja fiskulturne sale Osnovne škole "Hašim Spahić". Vlada Kantona Sarajeva obećala nam je dati za ovaj projekat pola miliona maraka. Izgradnja fiskulturne sale koštat će oko 700.000 maraka, što znači da ćemo mi iz budžeta morati izdvojiti najmanje 200 hiljada maraka. Fiskulturnu salu trebali bi završiti do kraja ove godine, a izgradnja će krenuti u maju – kazao je Fazlić.

- Budžetom smo pozicionirali sredstva za objekat područne škole u Kamenici sa 55.000 maraka, područne škole Bioča 50.000 i područne škole Ljubinići 20.000 maraka - dodaje načelnik Ilijaša.

- Na kapitalne projekte potrošit ćemo više od šest miliona maraka. Najviše će koštati vodovodni sistem Vrutak. Prva faza njegove izgradnje koštat će više od jedan milion maraka za ovu godinu, a 2019. radila bi se druga faza i time bi okončali ovaj projekat. Ovim će se riješiti snabdijevanje vodom Nišićke i Crnoriječke visoravni i MZ Gajevi. Time će se omogućiti gradnja vikend naselja, razvijati turizam i privredni kapaciteti, jer ova područja nemaju dovoljne količine vode – obećao je Fazlić.

Kako nam je rekao, budžet za 2018. godinu je razvojni jer ima nekoliko projekata koji su vezani za razvoj infrastrukture i to podstiče razvoj privrede.

- Kada je u pitanju razvoj privrede u općini naš doprinos je opremanje industrijskih zona sa komunalnom infrastrukturom iz budžeta ćemo izdvojiti oko 400 hiljada maraka. Subvencinirat ćemo rente i gradsko građevinsko zemljište. Stimulisat ćemo i poljoprivrednu proizvodnju sa 270 hiljada maraka. Radit ćemo i na rekonstrukciji javne rasvjete – ističe Fazlić.

Načelnik tvrdi i da je opao broj nezaposlenih u Ilijašu, a da su tome doprinijeli i neki projekti Općine za zapošljavanje mladih.

- Trenutno na birou za zapošljavanje je 4.850 osoba. To je veliki broj nezaposlenih, ali mene više brine što se kao nezaposlenih vode oko dvije hiljade nekvalifikovanih radnika. To su uglavnom žene koje ne traže posao nego su se prijavile na biro zbog benificija koje imaju. Smanjuje se broj nezaposlenih jer dugo je bio iznad pet hiljada. Podstičemo djecu i njihove roditelje da završavaju radnička zanimanja, jer naša industrija ima potrebu za radničkim zanimanjima. Privrednici, a i Vlada KS za radnička zanimanja dijele stipendije i u Srednjoškolskom centru u Ilijašu skoro svi učenici koji pohađaju zanatska zanimanja imaju stipendije i praksu u firmama. Stipendije su privukle brojne učenike i sve se češće školuju za zanimanja u metalskoj i drvnoj industriji i tako dolaze odmah do posla – veli Fazlić.

Tržnica u Ilijašu, kako nam je rekao načelnik, trebala bi se otvoriti za tridesetak dana. Da što više poljoprivrednika može raditi u tržnici, u budžetu su predviđena sredstva da takse i neke druge obaveze finansiraju iz budžeta.