open-navfaktor-logo
search
Prehrana
Ako ne možete bez hljeba onda trebate znati da je ovo najzdravija vrsta za probavu
Do sada ste već sigurno naučili da je zdravlje probavnog sistema važno za zdravlje cijelog organizma.
30.01.2021. u 20:08
get url
text

Nakon što ste, uz ostale hobije, u vrijeme karantina naučili peći i hljeb, vjerovatno ste negdje na društvenim mrežama vidjeli i recept sa kiselim tijestom.

Čini se da je ova vrsta hljeba i kvalitetna, baš onoliko koliko je i popularna.

Prema onome što stoji na portalu Healthline, pripravak ovog tijesta je jedan od najstarijih načina pripreme hljeba.

Posebno je to što se umjesto kvasca, koji se koristi za podizanje tijesta, u ovom receptu upotrebljavaju i prirodni sastojci. Te, ustvari, bakterije rade slično kao bakterije koje se nalaze u fermentiranoj hrani, poput jogurta.

Kako se u ovom kiselom tijestu nalazi velik broj zdravih bakterija i veoma malo glutena, ljudima služi kao alternativa za ostale vrste hljeba te se smatra kvalitetnijom varijantom bijelog hljeba.

Naime, proces fermentacije smanjuje udio glutena, pa je odlična namirnica za one koji ga loše podnose.

Ukratko, bakterije iz startera pomažu očuvanju i jačanju ostalih nutrijenata u hljebu, pa ga i on sadrži puno više od ostalih vrsta peciva.

Iako postoje i druge vrste hljeba za koje se smatra da su zdravija verzija, hljeb od kiselog tijesta ima posebne sastojke koji razne minerale čine više bioraspoloživim.

Fitinska kiselina smanjuje apsorpciju minerala poput magnezija i cinka, pa kada jedete "obični" hljeb malo će njih završiti u vašem organizmu.

Poseban proces fermentacije u ovoj vrsti hljeba omogućava dakle odstranjivanje fitinske kiseline i tako će organizam puno lakše doći do potrebnih nutrijenata.

Uz sve spomenuto, hljeb od kiselog tijesta sadrži više bioraspoloživih sastojaka i više vlakana.

Kako ovaj hljeb prolazi kroz prirodni proces fermentacije, on će očuvati i prirodni okus bez potrebe da mu se nešto dodaje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.