open-navfaktor-logo
search
Štrajk u Sarajevu
Ako ne spadate u ove kategorije pacijenata, neće vas primiti u domovima zdravlja
Ljekari primaju i djecu do 15 godina, djecu šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i civilne žrtve rata
24.09.2019. u 11:38
get url
text
get url
text

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas je radikalizirao štrajk pa se u domovima zdravlja primaju samo "hitni slučajevi". Zbog toga je jutros u čekaonicama manje pacijenata, kazao nam je Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, koji objašnjava da su se građani vjerovatno solidarisali sa "novom dinamikom".  

S obzirom na to da su mnogi pacijenti u nedoumici da li njihovi problem spadaju u one koji su hitni, Šarkića smo zamolili za pojašnjenje koga ljekari od danas primaju, a koga ne.

- Hitni slučajevi se primaju, to je nesporno. To su moždani i srčani udari, otvoreni lomovi, svi akutni bolovi, zubobolja…, ostalo ne. Bitno je istaći da se primaju i djeca do 15 godina, djeca šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata. To su kategorije koje ne podliježu novoj dinamici štrajka.  Ostalo je sve smanjeno, kakva će biti dinamika, ostaje da vidimo – kazao nam je Šarkić.

Upitan šta je npr. sa hroničnim bolesnicima koji imaju redovne terapije, a ponestaje im lijekova te im treba recept za produženje, vakcinacijama za koje su ranije određeni termini, Šarkić kaže da, prema dinamici koju je utvrdio Sindikat, to se ne radi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.