open-navfaktor-logo
search
Moskva
Ako Zapad uvede embargo na naftu: Rusija prijeti da će zatvoriti glavni gasovod do Njemačke
Rusija prijeti da će zatvoriti glavni gasovod do Njemačke ako Zapad usvoji embargo na rusku naftu. Vlasti Rusije saopćile su da zadržavaju pravo da uzvrate.
08.03.2022. u 13:16
get url
text
Gasovod

Ruske vlasti navele su da bi mogli zatvoriti glavni naftovod do Njemačke, Sjeverni tok 1, ako zapadne zemlje usvoje embargo na uvoz ruske nafte. Evropska unija uvozi 40 posto svog gasa i 30 posto nafte iz Rusije.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je da bi "odbijanje ruske nafte imalo katastrofalne posljedice po globalno tržište", a cijena nafte mogla bi se udvostručiti na 300 dolara po barelu.

Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje razmatraju zabranu uvoza ruske nafte kao način da kazne Rusiju za njen napad na Ukrajinu.

Njemačka i Holandija odbile su prijedlog u ponedjeljak. EU dobija 40 posto svog gasa i 30 posto nafte iz Rusije, a ako se opskrbe prekinu, nema lakih alternativa.

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak je odbacio širu zabranu uvoza ruske nafte. Rekao je da je Evropa namjerno isključila ruske izvore energije iz sankcija jer u ovom trenutku neće moći na drugi način osigurati potrebne zalihe.

Na to je ukazao i Novak, rekavši za rusku državnu televiziju da bi bilo "nemoguće brzo pronaći zamjenu za rusku naftu na evropskom tržištu". Prema njegovim riječima, to bi trajalo nekoliko godina, a i tada bi za evropske potrošače gas bio skuplji.

- Na kraju, oni će biti najviše pogođeni ovim - rekao je zamjenik ruskog premijera.

Novak je podsjetio na prošlomjesečnu odluku Njemačke da zamrzne odobrenje za gasovod Sjeverni tok 2, koji je već završen, ali nije počeo sa radom. Dodao je da bi embargo na naftu mogao izazvati odmazdu.

- Imamo svako pravo da donesemo istu odluku i sprovedemo embargo na gas koji teče gasovodom Severni tok 1 - upozorio je Novak.

Rusija je najveći svjetski proizvođač prirodnog plina i drugi najveći svjetski proizvođač sirove nafte, a sankcije protiv njenog energetskog sektora ozbiljno bi naštetile ruskoj ekonomiji.

Ukrajina poziva Zapad da usvoji takav embargo na rusku naftu, ali postoji zabrinutost da bi to uveliko povećalo cijene. U javnosti se navodi i da je SAD spreman prihvatiti embargo čak i bez saveznika. Sjedinjene Američke Države uvoze samo tri posto svoje nafte iz Rusije.

- Isporuke ruskog gasa preko Ukrajine i dalje su na visokom nivou - izjavio je portparol ruskog energetskog giganta Gazproma Sergej Kuprijanov.

Dodao je da su evropski kupci pojačali narudžbe od početka zapadnih sankcija Rusiji.

Gazprom je objasnio da su dnevne količine gasa za snabdijevanje EU-a ugovorene dugoročnim ugovorima 109 miliona kubnih metara, što znači 40 milijardi kubnih metara godišnje.

Čak i nakon napada na Ukrajinu i posljedičnih strogih zapadnih sankcija, koje su među najgorim protiv bilo koje zemlje u historiji, Rusija osigurava da ostane pouzdan dobavljač energije za Evropu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.