open-navfaktor-logo
search
Summa summarum sastanka
"Aktivist za prava Hrvata" o Plenkoviću i Čoviću: Izetbegović im se "nagovorio", a oni šutjeli kao zaliveni
Marijan Knezović, politički analitičar i aktivist za prava Hrvata u BiH, kako ga predstavljaju hercegovački mediji, komentirao je posjetu predsjednika Stranke demokratske akcije i dopredsjedavajućeg Doma naroda BiH Bakira Izetbegovića Zagrebu, gdje se sastao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.
29.09.2020. u 12:50
get url
text

Očigledno nezadovoljni Knezović, napisao je na svom Facebooku, a prenose i mediji u Hercegovini, kako je "Izetbegović lijepo primljen u Zagrebu, glavnom gradu svih Hrvata (?!) iz kojeg je poručio kako su Hrvatska i Herceg Bosna sudjelovale u udruženom zločinačkom poduhvatu, kako je preglasavanje Hrvata sjajna stvar, kako je sve po ustavu te je jasno dao do znanja kako neće biti nikakvog mijenjanja izbornog zakona. Usput je pojeo i popio o trošku hrvatskih poreznih obveznika".

- E, sad zamislite gospodina Plenkovića kako dolazi u Sarajevo i govori kako je Alijina RBiH aktivno etnički čistila Hrvate iz Bosne i iz dijelova Hercegovine. I da kaže kako i danas to rade, ali ne ratnim zločinima već političkim i ekonomskim zločinima. I da kaže kako je uredu da Hrvati preglasavaju Bošnjake ukoliko dobiju priliku, makar ilegalnu. E vidite, to se ne može ni zamisliti. Da se to i usudi učiniti, gospodin Plenković bi se u Zagreb vjerojatno vratio u mrtvačkom sanduku. Ili vreći - tvrdi ovaj mladi borac za prava Hrvata u BiH, kako sebe naziva.

Zaboravljajući da, za razliku od slučaja Hrvatske i tzv. Herceg Bosne, ne postoji presuda Međunarodnog krivičnog suda o tome da je Armija RBiH "etnički čistila Hrvate iz Bosne i Hercegovine", te da se niko od hrvatskih zvaničnika, ma šta izjavljivao, kući nije vratio u mrtvačkom sanduku, dalje nastavlja kritikovati Plenkovića:

- Bakir će se u Sarajevo vratit letom u prvom razredu sa smiješkom na licu jer premijer susjedne zemlje koji bi trebao državnički stati za svoj narod u BiH pred šuti kao zaliven, a izjave bez ikakve težine i smisla proizvodi kao na pokretnoj traci te reciklira one koje su u opticaju već 20 godina. I to je jedan od razloga, a možda i temeljni, zašto nema ni izbornog zakona, a ni hrvatskog entiteta u BiH. Jer, čim hrvatski predstavnici iz BiH ili RH učine jedan korak naprijed po pitanju Hrvata u BiH, a korak naprijed je bio dolazak Dodika, potrude se čim prije napraviti i dva koraka unatrag, očekujući prateći pljesak dijela međunarodne zajednice kojem se treba dodvoriti - napisao je Knezović.

Nije ostao dužan ni lideru HDZ-a BiH Draganu Čović, koji je također prisustvovao sastanku, za kojeg je rekao da "ga nije potrebno ni spominjati u ovom kontekstu jer je on tek promatrač, a tiho promatranje mu je core business već dva desetljeća".

- Summa summarum sastanka: hrvatski predstavnici žele predstaviti situaciju kao onu u kojoj brane Hrvate u BiH na sve načine. Zapravo nas brane pištoljem na vodu u kojem nema ni kap vode. Cijenu ovakvih političkih improvizacija (fijaska) opet plaćamo mi, Hrvati iz BiH, jedini narod u Europi koji ne može birati vlastite političke predstavnike i jedini narod na svijetu koji je u 20 godina gotovo prepolovljen bez holokausta ili kuge. A bome i jedini narod čiji premijer poziva čovjeka koji je odgovoran za sve to i još ga časti novcima onih kojima je Bakir oteo ljudska prava. I još mu šuti na izjave zbog kojih bi bio deportiran prvim letom da ih je rekao u Washingtonu, Jeruzalemu ili Beogradu komentirajući Amerikance, Židove ili Srbe - napisao je Knezović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.