open-navfaktor-logo
search
Humanost
Aktivisti mostarskog Udruženja Minores: Uz stare i nemoćne i u najtežim vremenima
Mladići i djevojke okupljeni u Udruženje Minores, koje inače brine o beskućnicima na području Mostara, u posljednje vrijeme aktivni su gotovo tokom cijelog dana, ali ovog puta radeći na opskrbi starijih osoba kojim je uslijed pandemije koronavirusa ograničeno ili onemogućeno kretanje.  
09.04.2020. u 08:58
get url
text

Iz Minoresa su, kada je nastupila vanredna situacija u zemlji, putem društvenih mreža pozivali sve koji su u mogućnosti da provjere kod starijih komšija da li im je nešto potrebno i kako se ustvari nose sa mjerama opreza i samoizolacije, uz topao poziv i mladima Mostara da se stave na raspolaganje i postanu volonteri.

Timovi volontera

Ističu i kako su dosad sve ugrožene porodice i pojedince opskrbili i hranom i lijekovima, a zahtjeva za pomoć imali su i više nego što se može pokriti. Posao je, otkako je nastupila vanredna situacija, organiziran na način da se pozivi upućeni Civilnoj zaštiti prosljeđuju i njima.

U Udruženju su oduševljeni dosadašnjim interesovanjem volonterki i volontera, a budući da su dužni paziti na svoje i zdravlje sugrađana, odmah su formirani timovi za različite dijelove grada.

Već u početku javilo im se oko stotinu volontera. Svaki od njih s početkom dana dobija podatke o osobama koje mora posjetiti. Dobra okolnost je i to što svi novi volonteri imaju volju raditi svakodnevno i što su uglavnom tokom cijelog dana na raspolaganju. Posebno se vodilo računa i o tome da li netko od njih dolazi iz porodica u kojima ima osoba narušenog zdravlja.

Kupovina i podjela kuhanih obroka

- Ovog puta smo se spontano organizovali. Danas obavljamo kupovine po cijelom gradu, a u saradnji sa Kebab Houseom dostavljamo i deset kuhanih obroka za osobe koje nisu u mogućnosti da to sebi same osiguraju - kazala je predsjednica Udruženja Nina Škoro.

Napominje da u ovom trenutku na terenu djeluje desetak volontera, i to na način da se ne približavaju jedni drugima i da komunikaciju uglavnom ostvaruju telefonom. Povećan je odnedavno i broj upita ljudi koji su radili za dnevnice, a usljed pandemije su ostali bez posla.

Iz Minoresa su ponovo zahvalili svima koji su donirali hranu, higijenska sredstva i lijekove, te na poseban način članicama, članovima i vrijednim ljudima koji marljivo obilaze kompletan grad i okolicu, a kako bi najugroženiji članovi društva bili mirni i zbrinuti u teškim danima.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.