open-navfaktor-logo
search
Akcija čišćenja
Aktivisti za zaštitu okoliša iz Tihog okena izvukli više od 40 tona otpada
Akcija čišćenja je trajala 25 dana i "najveća je akcija čišćenja okeana ikad"
02.07.2019. u 19:59
get url
text

Aktivisti za zaštitu okoline izvukli su više od 40 tona plastičnog otpada i ribarskih mreža iz Tihog okeana.

CNN je javio kako je Organizacija za zaštitu okoliša "Ocean Voyages Institute" saopćila je kako je s Great Pacific Garbage Patcha, masivne količine plutajućeg otpada između Kalifornije i Havaja, izvučeno više od 40 tona otpada.

Akcija čišćenja je trajala 25 dana i kako se dodaje u saopćenju “najveća je akcija čišćenja okeana ikad“. 

Ekipa je u akciji koristila i modernu tehnologiju, između ostalog, satelit i dronove, a među izvučenim otpadom nalaze se i boce deterdženta, plastični namještaj, igračke i tome slično.

Izvučene su i značajne količine opreme za ribolov, mreže od kojih je jedna težila pet, a druga osam tona. U pitanju su mreže od najlona ili polipropilena koje akumuliraju plastični otpad i vuku ga kroz okean.

Mary Crowley, osnivačica "Ocean Voyages Institute", kazala je kako je izuzetno važno da su ove mreže izvučene iz okeana jer su predstavljale opasnost za mnoge životinje.

Podsjetila je kako mreže i drugi otpad predstavljaju opasnost za život u moru, na obali, ribolov, floru, faunu, ali i zdravlje ljudi.

Oko 1,5 tona prikupljene plastike predato je umjetnicima i studentima Univerziteta Hawaii, koji ga namjeravaju pretvoriti u skulpture i druga djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.