open-navfaktor-logo
search
Cannes Film Festival
Alain Delon dobio Zlatnu palmu za životno djelo
Prvu zapaženiju ulogu imao u filmu "U zenitu sunca" 1960., a iste godine ponio je svjetsku slavu ulogom u "Rocco i njegova braća"
20.05.2019. u 16:56
get url
text
Alain Delon

Proslavljenom glumcu Alainu Delonu (83) dodijeljena je Zlatna palma za životno djelo na prestižnom Cannskom filmskom festivalu, uprkos peticiji i protestima feminističkih udruženja. Do sada je bio nominiran sedam puta, a nagradu mu je uručila kći Anouchka (28).

Kada se prvu put pojavio na filmu mnogima je bilo jasno kako je stvorena nova zvijezda francuskog i svjetskog filma. U drugoj polovini pedesetih krenuo je u filmske vode, prvu zapaženiju ulogu imao u filmu "U zenitu sunca" 1960., a iste godine ponio je svjetsku slavu ulogom u "Rocco i njegova braća".

Život mu nije bio lak. Roditelji Edith i Fabian Delon razveli su se kad je imao samo četiri godine. Sa 17 je otišao u vojsku, odnosno prvi Indokineski rat. Proveo je tamo četiri godine.

- Ali sam 11 mjeseci bio u zatvoru zbog lošeg ponašanja – otkrio je Alain, koji je dobio nečasni otpust iz vojske.

Nije se predao. Nakon vojske je konobario, radio kao nosač, asistent u prodaji... Prijateljstvo s francuskom glumicom Brigitte Auber promijenilo mu je život. Povela ga je na festival u Cannes. Lovac na talente David O. Selznick ponudio mu je ugovor ako nauči engleski. Delon se vratio u Pariz, naučio engleski i ostalo je historija...

Družio se i s kriminalcima, otud taj "ledeni" pogled. To druženje s pariškim podzemljem mu je kasnije pomoglo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.