Rasprodaja

Albanija nudi zastarjele avione na prodaju

Objavljeno: 15.04.2019. u 10:15

Za kupovinu nekih primjeraka već su se prijavili neki muzeji, avioškole, ali i kolekcionari

Na ogoljenoj padini na sjeveru Albanije nalazi se portal u albansku komunističku prošlost. Ukopana u srcu planine, iza masivnih čeličnih vrata skrivena je zračna baza, piše 24sata.hr.

U tih 600 metara planinskih tunela nekada je sve vrvjelo vojničkim životom, ali sada je zračna baza Gjader skladište desetaka zastarjelih MiG-ova koji u tami skupljaju prašinu.

Tri decenije nakon pada komunizma albanske vlasti pokušavaju prodati prastare zrakoplove sovjetske i kineske proizvodnje.

- Usklađujemo svoje naoružanje s NATO-ovim standardima - kaže načelnik glavnog stožera Bardhyl Kollcaku.

- A što se MiG-ova tiče, osim nostalgije, zbog čega ćemo ih nekoliko zadržati u svojim muzejima, ostale nudimo na prodaju - dodao je.

Albanski MiG-ovi 17, 19, i 21 odavno su otpisani. Muzeji, škole i kolekcionari iskazali su namjeru da tim zračnim relikvijama daju novi dom. Kada je Albanija prvi put najavila mogućnost prodaje zrakoplova, vladi su stigli zahtjevi muzeja zrakoplovstva u Francuskoj i škole letenja u Njemačkoj.

Prodaje do danas nisu realizirane zbog birokratskih razloga i papirologije. Na listi čekanja ima i pojedinaca, entuzijasta i zaljubljenika u avione, uključujući francuskog poduzetnika Juliena Rochea, koji bi MiG smjestio u svoj vrt.

- Nije jednostavno nabaviti takav zrakoplov jer ih je većina uništena, a ne pohranjena kao u Albaniji - rekao je.

On se prijavio za jedan od najstarijih modela, MiG-15 kineske proizvodnje. Početna cijena mu je jedva 10.000 eura.

Kao i 7.000 bentonskih bunkera načičkanih širom zemlje, zračna baza Gjader svojim spletom tunela bila je dio plana diktatora Envera Hoxhe da utvrdi državu u strahu od strane invazije.

Premda se odavno ne koristi, baza je i dalje zatvorena za javnost.

Izvor:   24sata.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije