Albanski načelnik šokirao javnost u Srbiji: Jug zemlje pripojiti Velikoj Albaniji, Srbi da nam budu zahvalni

Objavljeno: 21.04.17 u 13:48

Predsjednik srbijanske Općine Bujanovac Jonuz Musliju izjavio je danas da zvanična Tirana ima punu podršku za "ujedinjenje Albanije i Kosova", ako izostane njihova evropska perspektiva, ali ne bez Preševa.

Predsjednik Općine Bujanovac Jonuz Musliju
Predsjednik Općine Bujanovac Jonuz Musliju

Musliju je u izjavi za agenciju "Preševa Jon" rekao da podržava ranije izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsjednika Hašima Tačija o uniji Albanije i Kosova.

- Unija Albanije sa Kosovom bez Preševske doline, bez Medveđe, Bujanovca i Preševa, je besmislena. Sada je ključni trenutak da Albanija i Kosovo pokažu Srbiji da je to dio Albanije u koji ne treba dirati - rekao je Musliju.

On je dodao da Rama i Tači imaju moralnu obavezu da u "ovo spajanje" uključe, kako je rekao, i istočno Kosovo. A ako se to ne dogodi, Musliju smatra da će to biti "nacionalna izdaja".

Musliju tvrdi da su Preševo, Medveđa i Bujanovac sastavni dio "države Kosovo" od koje su "nasilno odvojeni".

- Zato smo vodili naš oslobodilački rat. Ovaj cilj postoji zapisan u srcima i duhu albanskog naroda. To je potvrđeno 1. i 2. marta 1992. godine i mi nemamo pravo da odustanemo od nečeg za šta su se žrtvovali pripadnici OVPBM - rekao je Musliju.

Musliju kaže da je svjestan da se to neće dopasti Srbiji, kao što joj se nije dopalo ni, kako je rekao, otcjepljenje Kosova.

- Bez Niša, ovo nije "Velika Albanija" i Srbija čak treba da nam bude zahvalna što Albanci traže ujedinjenje samo Albanije, Kosova i Preševske doline - kazao je Musliju.