open-navfaktor-logo
search
Komemoracija
Aleksa Bečić: Moramo se suočiti sa mračnom prošlošću
Nakon 26 godina od ovog za sve mučnog i tragičnog događaja, naročito za nas u regionu, želim da vam ovog puta kao predsjednik Skupštine Crne Gore, ali i kao sin, brat, rođak i komšija i uvijek kao čovjek uputim izraze dubokog saosjećanja u bolu i patnji koja svima nama na ovim prostorima mora da bude neizreciva opomena da život u miru ima neprocjenjivu vrijednost, rekao je danas Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore u video poruci na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.
11.07.2021. u 12:50
get url
text

Dodao je da "uspomena na vašu braću, očeve i sinove obavezuje nas da nikad više ne preispitujemo mir".

- Podsjeća nas da i u sukobu čovjek mora ostati čovjek. Kako bi nam budućnost bila izvjesna i svijetla sa mračnom prošlošću se moramo suočiti - rekao je Bečić i dodao da je u okviru tog procesa Crna Gora kroz Rezoluciju o genocidu o Srebrenici najoštrije osudila genocid kao i one koji ga negiraju.

Istakao je da su u okviru ove Rezoluciji učinili ono što nikada niko nije učinio, a kako bi sasjekli dalje korijene sukoba, osudili i pokušaj pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom ili hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine.

- Odgovornost može biti isključivo individualna, a ni jedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački - kazao je Bečić i dodao da zločinci imaju ime i prezime, nemaju nikakvu nacionalnost, vjeru, ni Bog ni Allah nisu sa njima, nemaju ni sebe, čovjeka u sebi.

- Zločinci su ljušture ispunjene samo zlom - rekao je Bečić.

Pozvao je sve komšije, prijatelje, sunarodnike i svu balkansku braću i sestre da jačaju međuvjerske, međunacionalne i prije svega međuljudske odnose jer su tolerancija, razumijevanje, solidarnost i pomirenje najbolji način da živi odaju počast mrtvima i pokažu da su iz prošlosti izvukli pouke.

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka. Tekst rezolucije predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.