Aleksandar Vučić: Moramo razmišljati o budućnosti cijelog regiona

objavljeno: 13.02.2018. u 21:30

Treba da razgovaramo da bismo riješili pitanja nestalih, kulturnih dobara i granice na Dunavu sa Hrvatskom.

Treba svakako kazniti počinioce zločine nad civilima. Treba otvoriti tajne spiskove optuženih za ratne zločine, poručio je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u Zagrebu gdje je sudjelovao na velikoj svečanoj skupštini Srpskog narodnog vijeća, održanoj u KD Vatroslav Lisinski.

Na skupštini je bila i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Vučić je istakao da je budućnost uvijek preča od prošlosti te da se zajedničkim naporima mogu prevazići probleme što je od presudnog značaja ne samo za stabilnost Hrvatske i Srbije, već i cijelog regiona.

Obećao je da će oni u Srbiji čuti glas Hrvata i Hrvatske i dati sve od sebe da razumiju njihove potrebe i želje, ali da će gledati da, ne ugrožavajući njihove interese, pomognu i Srbima u Hrvatskoj.

Srbijanski predsjednik je kazao da svi znamo da su odnosi između Srbije i Hrvatske opterećeni brojnim problemima i da imaju različite poglede na niz pitanja iz bliže i dalje prošlosti.

- Budućnost je uvjek preča od prošlosti. Danas moramo razmišljati o budućnosti cijelog regiona. Naš cilj je da brišemo granice i barijere između nas da veze među susjedima budu čvršće, a mir i stabilnost moramo očuvati po svaku cijenu - rekao je Vučić.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da su autoritavni i diktatorski režimi ostavili iza sebe traume i frustracije.

- Mi ih i danas osjećamo. Premda se o prošlosti ne možemo u svemu složiti uvjereni smo kako je došlo vrijeme u kojem možemo djelovati s mudrošću, razboritošću, a ne strastima. Sudbina nestalih je jedna od najvažnijih tema našeg razgovora. Pravo na dostojan ukop i obilježen grob jedno je od temeljnih ljudskih prava. Rješenje tog pitanja važno je za porodice koje traže svoje bližnje ali i za naše države i nacije koje su dio evropske civilizacijske baštine - poručila je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica je poručila da je posjeta Vučića izraz njihovog zajedničkog uvjerenja da bez obzira na mnoge razlike, koje ih mogu opterećivati, imaju dužnost postaviti osnove trajnog dijaloga i saradnje.