Afera

Mato Đaković tek jutros registrirao konzulov automobil na svoje ime?

Objavljeno: 14.03.2019. u 17:33

Ako se nezvanične informacije ispostave tačnima, ispostavit će se i to da je Đaković tek danas, nakon što je afera procurila u medije, shvatio da je krajnje vrijeme da automobil registrira na svoje ime

Mato Đaković, novinar RTRS-a, navodno je tek jutros registrao, odnosno i podnio zahtjev za registraciju automobil BMW X3 na svoje ime. Po hitnom postupku, MUP TK mu je izdao nove tablice, objavio je Žurnal. Ista informacija u vezi sa registracijom vozila koje je, prema njegovim tvrdnjama kupio od hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića, nezvanično je potvrđena i Faktoru. 

Nakon informacija da se Đaković dovodi u vezi sa vrbovanjm selefija, državljana BiH, od kojih su hrvatski obavještajci navodno tražili da dostavljaju oružje u svoje mesdžide, kako bi ono kasnije bilo pronađeno i time bi bila potkrijepljena tvrdnja predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju 10.000 ekstremista u BiH, Đaković je danas kazao kako nema nikakve veze sa ovom aferom. Automobil sa diplomatskim tablicama je, kako je kazao, kupio od konzula Bandića. U izjavi Faktoru je kazao kako "automobil više nema te tablice". 

- Auto sam 10. januara kupio od čovjeka koji se zove Ivan Bandić. Ja nisam kupio od konzulata, niti od Hrvatske vlade. Kupio sam privatno auto od čovjeka. Imam zapisnik notara, uredno ovjeren i naravno da sam na to auto podnio zahtjev Carinskoj upravi Sarajevo da mi obračunaju porez i carinu. Rješenje Poreske i Carinske uprave iz Sarajeva sam dobio 8. marta i 8. marta sam uplatio carinu i porez. Tada su se stekli uvjeti da auto prevedem na sebe, što sam ja uradio i više nisu te tablice – kazao je Đaković.

Međutim, ako se nezvanične informacije ispostave tačnima, ispostavit će se i to da je Đaković tek danas, nakon što je afera procurila u medije, shvatio da je krajnje vrijeme da automobil registrira na svoje ime. 

Đaković je, prema tvrdnjama naših izvora, automobil koristio i prije 10. januara. Navodno već od jeseni 2018. godine. Jedan od snimaka automobila iz vremena kada ga je Đaković koristio nastao je i 3. januara 2019. godine kod Male pijace u Tuzli. 

Radi se o automobilu diplomatskih tablica 13-A-102. 

 

 

Izvor:   Faktor/Žurnal

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije