open-navfaktor-logo
search
Iran
Ali Khamnei najavio povlačenje iz nuklearnog sporazuma
Iranski ajatolah najavio kako neće voditi pregovore s "nedoličnim" američkim zvaničnicima.
29.08.2018. u 22:50
get url
text

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Khamenei, istakao je da bi Iran mogao napustiti nuklearni sporazum nakon povlačenja SAD, ukoliko taj sporazum ne bude služio nacionalnim interesima Teherana, javlja Anadolu Agency.

- Nuklearni sporazum je sredstvo, a ne cilj, i ako mi zaključimo da ne služi našim nacionalnim interesima, možemo ga napustiti - navodi se u saopćenju Khameneijevog ureda.

Dodaje se i kako Khamenei smatra da bi Iran trebao odustati od "stalnog izražavanja nade" da Evropa može spasiti nuklearni sporazum.

Vrhovni vođa Irana je na sastanku s predsjednikom Irana Hassanom Rouhanijem kazao da Iran ni u kojem slučaju neće voditi pregovore s "nedoličnim" američkim zvaničnicima sa ciljem postizanja novog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Rouhani je nedavno izjavio da će Iran poštovati sporazum iz 2015. godine.

SAD su početkom mjeseca ponovno uvele sankcije Iranu kako bi pojačale pritisak na Teheran, nakon što su se jednostrano povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Sredinom 2015. godine Iran je potpisao nuklearni sporazum sa grupom zemalja P5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN plus Njemačka).

U maju ove godine američki predsjednik Donald Trump je jednostrano povukao SAD iz nuklearnog sporazuma, što je izazvalo oštre kritike ostalih zemalja potpisnica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.