open-navfaktor-logo
search
Ljubav i talenat
Alija Tahtović izradom maketa uranja u čarobni svijet kula i dvoraca
Izrada maketa više je od hobija za osamdesetogodišnjeg Aliju Tahtovića iz Sarajeva, a koji je svojim vrijednim rukama izradio makete Begove džamije, Sebilja na Baščaršiji, Starog mosta u Mostaru
13.10.2018. u 14:14
get url
text

Sa osmijehom i riječima dobrodošlice dočekao nas je u sarajevskom naselju Breka bračni par Tahtović, Ferdžija i Alija, a povod naše posjete je Alijina ljubav prema maketama. Blizu 30 godina Alija pravi makete i odmah na stolu u dnevnom boravku nas je dočekala maketa Sahat kule i Begove džamije.

{$galerijaFotografija}

Radi sa drvetom, limom, gipsom

- Davno sam ja napravio maketu Begove džamije od lima, ali je u ratu oštećena i evo sada opet imam želju da je napravim. Neko voli sakupljati markice ili ima neko drugi hobi, a moja ljubav su makete i do sada sam ih uradio više od 50. Od materijala koristim drvo, lim, gips, karton - priča nam Alija dok nas vodi kroz stan i pokazuje ponosno svoja prava mala umjetnička djela.

Vidjeli smo repliku baščaršijskog Sebilja koji svijetli, Starog mosta u Mostaru s kulama, Bijelu tabiju, repliku bosanske kuće a avlijom i bunarom, maketu kuće sa solarnom energijom. A na jednoj polici u ćošku je također bio veliki broj prelijepih maketa u koje je Alija uložio svoj trud, vrijeme, strpljenje i puno ljubavi.

- Dosta mojih maketa sam poklonilo, neke su otišle u inostranstvo. Pojedine radim prema sjećanju, a neke opet na način da mi sin ili unuk uslikaju neki objekat, a ja onda izrađujem maketu. Po zanimanju sam limar, radio sam u Unioninvestu, obišao pola svijeta, radio kao avio-limar, auto-limar, klimatizer. Geometrija je najvažnija za limara, ako je ne zna, onda se ne može zvati limarom. Imao sam priliku da živim u Austriji, ili na Dedinju u bivšoj Jugoslaviji, gdje su mi htjeli kupiti stan, ali odabir moje supuge i mene je bilo Sarajevo. Jedva sam čekao da odem
u penziju da bih mogao izrađivati makete - priča nam Alija koji ima blizu 80 godina.

Kaže kako mu je želja izložba na kojoj bi svijetu mogao pokazati svoje makete.

Ne treba biti ni odličan, ni dovoljan, već dobar

- Ali do sada mi niko nije ponudio da uradim izložbu. Ja volim kule, dvorce i te svoje vizije, slike, pretačem u makete. Dok me ruke služe izrađivat ću ih. Vrlo često se sjetim djetinjstva i riječi moje majke kada sam išao u školu koja mi je govorila: "Sine Alija, nemoj biti odličan, ali ni dovoljan. Budi dobar, najbolja je ocjena" - priča nam sa osmijehom Alija.

Pričali smo i sa njegovom suprugom Ferdžijom koja izuzetno cijeni trud svog supruga.

- On vam je dijabetičar i čim ustane mora sebi dati inzulin, doručkovati a onda sjedne za ovaj sto u dnevnom boravku i počinje da uranja u čarobni svjet svojih maketa. Vrlo često je za tim stolom od osam ujutro do 11 navečer. Cijeli svijet oko njega prestaje, samo maketa postoji - priča nam sa smijehom Ferdžija.

Međutim, njihov smijeh odjednom je zamijenila sjeta, zabrinutost.

Izbjeglice u svom gradu već 25 godina

- Mi smo već 25 godina raseljene osobe u svom gradu. Naime, agresija na našu zemlju nas je zatekla na Grbavici i bili smo zarobljeni, u zarobljeništvu proveli tri godine. Živjeli smo do tada u zgradi u Ulici Ivana Gorana Kovačića u Novom Sarajevu, ali ta zgrada je u ratu pretrpjela ogromna oštećenja i mi smo ostali bez doma. Najprije smo devet godina bili podstanari u sarajevskoj ulici Kečina, a ovdje na Breki smo već 15 godina, Kanton nam plaća kiriju. Bojimo se da ćemo i preseliti na drugi svijet a nećemo ponovo imati svoj stan - pričaju nam s tugom Ferdžija i Alija.

Ferdžija dodaje kako je Alija zbog sekiracije oko stana i dobio šećer.

- Svaki put kada dođem blizu ruševine gdje je nekada bio naš lijepi dom, počnem se tresti. Da mi nije maketa ja bih vam poludio jer nije lako biti zarobljen u ratu, ostati bez doma i više od 20 godina biti izbjeglica - ispričao nam je sa sjetom na kraju naše posjete Alija.

{$galerijaFotografija}

 

Alija Tahtović 2 - 10.10.2018.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.