open-navfaktor-logo
search
Opterećenje budžeta
Aljović: Zbog tužbi državnih službenika zabrinjavajuća je situacija u USK i ZDK
Unsko-sanski kanton ima skoro čitav godišnji budžet u tim potraživanjima iz sudskih-izvršnih rješenja iz radnih odosa. U Zeničko-dobojskom kantonu jedan i po budžet, upozorava Alija Aljović
09.07.2019. u 08:14
get url
text
Državni službenici, ilustracija

Za isplatu presuda po tužbama državnih službenika, a na osnovu sudskih presuda, rebalansom budžeta FBiH za ovu godinu predviđeno je 25 miliona KM. Od tih sredstava 17 miliona KM ide za vansudske nagodbe, a osam miliona za izvršenje presuda u cijelosti, odnosno, sa kamatama u troškovima postupka. Alija Aljović, pomoćnik federalnog ministra finansija u Sektoru za budžet i javne rashode, upozorava da je zbog tužbi državnih službenika u kantonima poput Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i djelimično Hercegovačko-neretvanskog, situacija alarmantna.

Problem se isuviše dugo zapostavlja 

- Zeničko-dobojski kanton, Unsko-sanski, a dijelom i Hercegovačko-neretvanski imaju jako velike obaveze koje se odnose na sudske presude. Dakle, potraživanja iz radnih odnosa, koji čak nisu ni registrovani u njihovim finansijskim izvještajima. I to je ono što mene kao nekoga ko se bavi finansijama, zaista zabrinjava. Unsko-sanski kanton ima skoro čitav godišnji budžet u tim potraživanjima iz sudskih-izvršnih rješenja iz radnih odnosa. U Zeničko-dobojskom kantonu jedan i po budžet. To je zaista alarmantno, a ti podaci se ne vide - upozorava Aljović.

Upitali smo da li će neko odgovarati zbog toga, odnosno, što takvi podaci nisu evidentirani u kantonalnim finansijskim izvještajima?

- Nije uopće toliki problem što se te tužbe ne evidentiraju, već što se taj problem isuviše dugo zapostavlja. Što mu se dobar dio vlada do sada nije adekvatno posvetio. Da dalje ne elaboriram.  Evidentan je problem. Ne možemo mi zaista pričati o nekim suficitima u Federaciji, kada imamo par kantona koji su pred finansijskim kolapsom. Tužbe postoje od 2009-2010. godine pa nadalje. I sada je u kantonima različita situacija. Od tada taj problem raste, dakle, ne smanjuje se. Dobar dio kantona je na sreću pozitivno pristupio tom problemu, i u proteklim godinama poduzimao aktivnosti, ako ništa, da zaustavi trend rasta - govori Aljović.

Dodaje kako je dobar dio njih značajno smanjio, a neki su čak i eliminisali u potpunosti ta potraživanja.

- Ovo što je sada Federalna vlada naumila sa vansudskim nagodbama, ujedno je na neki način poruka i kantonima da na isti način postupaju, i odnose se prema ovim potraživanjima. Da iznađu mogućnosti vansudskih nagodbi, ako ništa, da reduciraju taj iznos potraživanja. Najveće olakšanje je bilo potpisivanje kolektivnog ugovora nakon Zakona o radu sa granskim Sindikatom državnih službenika i namještenika, gdje smo mi ispred Federalne vlade i vodili te procese i potpisani su ti kolektivni ugovori. Na neki način onemogućene su buduće tužbe i taj trend je u dobroj mjeri zaustavljen - ukazuje Aljović.

Podsjeća da su do tada uposlenici crpili prava iz postojećeg kolektivnog ugovora koji nije usklađen sa finansijskim mogućnostima budžeta, sa postojećim zakonima o plaćama.

- Potpisivanjem novog kolektivnog ugovora je to dobrim dijelom otklonjeno i drastično su smanjene tužbe. Ali stare postoje, egzistiraju i moraju biti riješene. Vlada FBiH je odlučila da pokuša da snizi troškove sudskih izvršenja na način da ponudi uposlenicima isplatu odmah, ukoliko se odreknu zateznih kamata. Dakle, to bi u velikoj mjeri, ukoliko bude adekvatnog odziva, trebalo da snizi troškove po osnovu zateznih kamata i ubrza dinamiku izmirenja tih potraživanja. To je osnovni razlog zašto je predviđena vansudska nagodba - govori nam Aljović i dodaje:

Tužbe podizali zbog umanjenog toplog obroka

- Po usvjajanju rebalansa budžeta krenut će isplata. Očekivanja su da nakon što rebalans stupi na snagu, Ministarstvo finansija FBiH sačini odgovarajuću instrukciju za sve budžetske korisnike. Praksa je i do sada bila da mi to u toku godine izvršavamo svako dva ili tri kvartala, tako da će i ovdje biti takva praksa, septembar ili decembar. Oni koji se ne odluče na vansudsku nagodbu, njima ostaje mogućnost čekanja da im se isplati u cijelosti kada dođu na red. Ali Vlada FBiH ima intenciju da pokuša značajno reducirati te troškove tih presuda, tako da će u fokusu i u narednim godinama primarno biti na vansudskoj nagodbi - rekao je Aljović.

Tužbe su državni službenici podizali po različitim osnovama, poput razlike plaća, umanjenog toplog obroka, prijevoza, regresa te dnevnica i jubilarnih nagrada. Rezultat je 80.952.535 KM, koliko FBiH, prema podacima Federalnog ministarstva finansija, treba isplatiti službenicima i namještenicima i to za tužbe u vremenu od 2009. do 2017. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.