open-navfaktor-logo
search
Izložena na Taksimu
Almin Zrno: Fotografija "Majka Srebrenice" simbol je snažne bosanske žene
"Majka Srebrenice", fotografija bosanskohercegovačkog autora Almina Zrne, izložena je jučer na istanbulskom trgu Taksim, u povodu 11. jula, dana obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici
12.07.2019. u 16:29
get url
text

 "Majka Srebrenice", fotografija bosanskohercegovačkog autora Almina Zrne, izložena je jučer na istanbulskom trgu Taksim, u povodu 11. jula, dana obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici. Fotograf Zrno izjavio je kako je "Majka Srebrenice" simbol jake bosanske žene, javlja Anadolu Agency (AA). 

"Majka Srebrenice" je jedna od najpoznatijih njegovih fotografija, koja je, bez ikakve sumnje, postala svojevrstan simbol genocida u Srebrenici i stradanja nedužnih civila. 

Izlaganje fotografije u Istanbulu bio je povod za razgovor novinara AA s fotografom Zrnom, tokom kojeg je govorio o svojoj ljubavi prema fotografiji, samim počecima te se dotakao i fotografije koja je izložena u Istanbulu. 

Zrno ističe kako ova fotografija predstavlja svojevrsnu prekretnicu u njegovom životu. 

"Ova fotografija predstavlja simbol jake bosanske žene, ali i simbol svih drugih žena koje su širom svijeta podnijele velike boli, rat, smrt, i unatoč svemu tome, ostale su jake i uspravne", kazao je Zrno. 

Bh. fotograf ističe kako se još kao dječak počeo zanimati i baviti fotografijom, te kako je već kao 17-godišnjak svoju prvu nagradu osvojio na nacionalnom fotografskom takmičenju u bivšoj Jugoslaviji. "Ono što želim kazati jeste da samo kao fotograf upoznao mnoge bosanske majke, koje su nakon genocida uspjele pronaći po nekoliko kopčica svojih muževa i sinova, jer su zakopvani u sekundarnim grobnicama. To je zaista veoma bolno. Vi, kao fotograf, kada čujete sve što su te majke preživjele i nakon toga zabilježite fotografiju, vi živite s tim i to nije nimalo lako", kazao je Zrno. 

Dodaje kako je fotografiju "Majka Srebrenice" zabilježio 2001. godine. 

"I dalje fotografišem. Ali, ne želim više govoriti o ljudskim patnjama. Jednostavno, za mene više nisu bolne i tužne situacije ljudi. Ja svakako poštujem ljude koji prave takve fotografije. Ali, ja jednostavno više nemam toliko snage da idem u ratom zahvaćena područja i pravim fotografije o ljudskim patnjama, katastrofama i teškim izrazima njihovih lica. Sada sam prije za to da im pomognem na drugi način", poručio je Zrno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.