navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Za cijelu porodicu

Almira Mujačić, blogerica zdrave prehrane, predlaže: Kako pripremiti grickalice, sok i kekse na zdrav način

Vrijeme izolacije u kućama prava je prilika za pripremu omiljenih jela, a s druge strane poprilično opterećenje za domaćice - šta skuhati i kako zadovoljiti potrebu za nutritivnim vrijednostima svojih najmilijih.

Objavljeno: 03.04.2020. u 07:46
get url
text

Previše kalorija nije nam potrebno, jer je fizička aktivnost kod mnogih ovih dana svedena na minimum, ali s druge strane, dosada raste i želja da jedemo, grickamo, pijemo i kada za tim ne osjećamo potrebu.

Prehrana je jako važan segment u jačanju imuniteta. Ne postoji jedna tableta ili jedna kašika nečega što će nam automatski stvoriti odbrambeni mehanizam od virusa, bakterija, gripe, prehlade. Zdrava prehrana mora biti kontinuirana, jednostavno mora biti stil života.

Posljednjih dana nutricionisti dosta govore o namirnicama koje je neophodno jesti kako bismo se zaštitili od virusa.

Almira Mujačić, blogerica zdrave hrane, koja recepte sama osmišljava, a potom ih postavlja na svoj blog "Zdravi tinejdžeri", dala je nekoliko prijedloga za jednostavnu, brzu, zdravu i jeftinu pripremu slastica, napitaka i grickalica za sve članove porodice, a prije svega, najmlađe: 

Kokice kao zdrava grickalica

Djeca u vrijeme izolacije veliki dio dana provode pored računara, s mobitelom ili ispred televizora. Traže dodatnu zabavu, slatkiše ili grickalice. Najgore što im možete ponuditi, u želji da im ugodite, su čips, smoki, grisini. To su rafinirani proizvodi prepuni šećera, nezdravih masnoća, aditiva i kalorija.

Odlična zamjena za ove nezdrave grickalice su kokice, a evo i načina kako da ih pripremite:

Ako imate aparat za kokice, onda, prije nego što ih počnete peći, kukuruz kokičar pomiješajte sa malo maslinovog ulja i soli. Ukoliko pak nemate aparat (inače je jeftin, u supermarketima košta oko 20 KM, a veoma je korisna stvar), onda prethodno pomenutu smjesu stavite u teflonsku šerpu i pecite na zagrijanoj ringli.

Pritom svake minute podignite šerpu sa ringle i malo je protresite (nemojte to raditi na ploči jer ćete je oštetiti). Dakle, rezultat je isti i sa aparatom i u šerpi. Kokice pripremljene na ovakav način su zdrave, jer su jak antioksidans, a ne sadrže puno kalorija.

Kada govorimo o zdravim kokicama, pritom nikako ne mislimo na kokice pripremljene u mikrovalnoj pećnici, jer su tako napravljene prepune nezdravih masnoća.

Svježi sok od jabuke i mrkve sa dodacima prehrani

Koliko god mislite da je napor za nabavku i pripremu, potrebno je svaki dan popiti čašu svježe cijeđenog soka uz određene dodatke prehrani. Jabuka, mrkva i narandža kombinacija je koju nijedno dijete neće odbiti.

Nabavka takvih namirnica nije komplikovana (marketi su bogati ponudom voća i povrća, a i sve je veći broj dostavljača domaćih proizvoda na kućna vrata po povoljnim cijenama).

Kad govorimo o dodacima prehrani, brojne su teorije i prijedlozi - šta koristiti, ali moj prijedlog je sljedeći: D3 kapi, C vitamin, ulje crnog kima (ćurekot).

Na ovakav način pripremljeni sok sigurna je čaša blaga i neizmjerne ljubavi koju ćete svakodnevno pokloniti svojim najmilijima.

Integralni keksi sa jabukovim pekmezom

Uz jutarnju kafu, a najmlađima uz šolju čaja ili mlijeka, te popodnevnu užinu, zdravi keksići su obično superrješenje. Ne preporučujem stvaranje kućnih zaliha industrijskim keksima koji su puni šećera, nezdravih masnoća, pojačivača okusa i suvišnih kalorija.

Pripremite duplu mjeru zdravih keksića, složite ih u limenu kutiju i uživajte nekoliko dana bez grižnje savjesti.

Evo kako ćete ih pripremiti:

Potrebni sastojci: 1 jaje, 100 g maslaca, 2 dcl mlijeka, 1 prašak za pecivo, 1 kašičica cimeta, 1 dcl jabukovog pekmeza, 400 - 500 g brašna integralnog pšeničnog ili spelte.

Postupak pripreme:

Umutite prvo suhe sastojke, pa postepeno dodajite mokre i umijesite u tijesto fine glatke teksture.

Kuglu tijesta staviti u frižider da odstoji pola sata, a onda razvaljajte debljine 0,5 centimetara i pravite medenjake omiljenih oblika.

Kekse pecite u plehu obloženim papirom za pečenje na 200 stepeni Celzijusa svega 10-tak minuta.

Pečene kekse izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.

Po želji možete ih posuti vanilija šećerom ili jednostavno svaki posebno premazati jabukovim pekmezom (zavisi koliko slatko volite).