navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obroci u izolaciji

Almira Mujačić, blogerica zdrave prehrane, predlaže: Pripremite krem-čorbu sa blitvom, pizzu sa špinatom i zeleni sok

Dani izolacije čine se još teži ako prehranu ne prilagodimo stvarnim potrebama našeg tijela. Kako je organizam svakako umoran poslije zime, kućni karanten ga dodatno iscrpljuje, a opasnost od obolijevanja tada je još veća.

Objavljeno: 14.04.2020. u 10:32
get url
text

Mame su sve više opterećene - šta pripremiti djeci, a da njihovi obroci budu nutritivno obogaćeni, ali da im pritome ponudimo ukusna i privlačna jela.

Proljeće je svakako godišnje doba kada se priroda budi i kada je zeleno povrće (špinat, blitva, zelena salata, mladi luk) prvi dar prirode. Istina, mali je broj djece koja će rado posegnuti za zelenim obrokom, uglavnom takva jela predstavljaju im stres kojeg u ovim danima treba maksimalno izbjegavati.

Zeleni obroci, uz malo mašte, mogu biti itekako ukusni, privlačni i pojedeni uz osmjeh.

Evo nekoliko prijedloga Almire Mujačić, blogerice zdrave prehrane, koje svakako trebate uvrstiti u vaš porodični proljetni jelovnik:

Pizza od integralnog brašna sa špinatom

Pizza je omiljeno jelo svakog djeteta. Učinite je mirisnim, šarenim i zdravom obrokom u kojem će svako dijete uživati uz omiljeni film, muziku ili porodični razgovor.

Potrebni sastojci za tijesto: 370 ml vode, 500 g integralnog brašna, 4 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica soli, 1 kašičica lanenih sjemenki, 1 kašičica kvasca, 1 kašičica suhog origana.

Sastojci za fil: 100 g blanširanog špinata, tvrdi sir, paradajz sos, crveni luk.

Postupak pripreme:

Sve sastojke umijesiti u finu glatku kuglu i ostaviti sat da stoji.

Tijesto razvaljati tanko, premazati paradajz - sosom, poredati ostale sastojke i peći u rerni na 250 stepeni oko 10 minuta.

Zeleni sok

Nerijetko je zeleni sok stres za djecu, pa ga mame ne pokušavaju ni ponuditi im. Međutim, tolike su mogućnosti pripreme ukusnih zelenih sokova da vam predlažem da se upustite u eksperimentisanje različitih kombinacija voća i lisnatog povrća.

U početku koristite manju količinu povrća, a veću voća, ali svaki naredni put povećavajte količinu zelenog povrća.

Još jedan trik u korist lakšeg prihvatanja ovakvih sokova jeste da ga servirate u tamne šolje i da koristite slamke. Pored korisnosti voća i povrća, koje upotrebljavate u pripremi sokova, dodaci prehrani izvrsna su prilika da se ubace u ovakvu čašu zdravlja. Evo prijedloga za današnji zeleni sok.

Potrebni sastojci i priprema: 1 narandža, 1 šaka baby špinata,1 dcl vode, kapi vitamina D i ulje ćurekota.

Voće i povrće iscijediti, dodati ostale sastojke i servirati u zanimljivim tamnim šoljama sa slamkom.

Čorba od blitve

Krem - čorbice najbolji su i najjednostavniji način da vaše dijete pojede sve korisne sastojke bez gunđanja i loših pogleda. Priprema je lagana, a okus fantastičan.

Potrebni sastojci i priprema: U 2 dcl vode dodati nekoliko listova mlade blitve, 1 mrkvu, 1 česno bijelog luka, 1 kockicu maslaca i sve kuhati pet minuta.

Nakon toga kompletan sadržaj izblendati štapnim mikserom, dodati so i biber te servirati sa kašikom grčkog jogurta.

Uz ovakvu čorbicu predlažem krišku dvopeka od integralnog brašna.