navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pao s litice

Alpinista poznat po penjanju bez osiguranja, pao sa 300 metara visine i poginuo

Mada je Brad Gobright bio poznat po penjanju bez ikakvog sigurnosnog mehanizma, to nije bio slučaj kada se dogodila nesreća

Objavljeno: 29.11.2019. u 09:25
get url
text
Brad Gobrigh
Brad Gobrigh

Svjetski poznati američki alpinista, poznat po penjanju bez osiguranja, poginuo je u spuštanju s litice u parku Portero Chico na sjeveru Meksika.

Brad Gobright svjetski poznati američki alpinista, poznat po penjanju bez osiguranja, poginuo je u spuštanju s litice u parku Portero Chico na sjeveru Meksika. Ova 31-godišnjak pao je sa visine od oko 300 metara. Alpinista koji je bio s njim Aidan Jacobson (26) preživio je pad jer je vegetacija ublažila pad, piše BBC.

Mada je Gobright bio poznat po penjanju bez ikakvog sigurnosnog mehanizma, to nije bio slučaj kada se dogodila nesreća. Dvojica alpinista tada su uvježbavala tehniku penjanja uz pomoć užadi. U toj tehnici, uže se osigura s klinom, a alpinisti se spuštaju, svaki s druge strane užeta, djelujući jedan drugome kao protivteža.

- Počeli smo se spuštati. Bio sam malo iznad njega, s lijeve strane. Odjednom sam osjetio da je nešto popustilo i počeli smo padati. Ne sjećam se puno. Znam da je vikao. I ja sam vikao. Prošao sam kroz neku vegetaciju, samo se sjećam da sam vidio njegovu plavu košulju kako se odbija od stijene - ispričao je Jacobson.